Deze vragen krijgen wij met enige regelmaat: “Hoe ver schiet je met een luchtbuks”? En ook: “Met welke luchtbuks schiet je het verst?” Hier gaan wij u uitgebreid het een en ander over vertellen.

Hoe ver schiet een luchtbuks?

Om duidelijk uit te leggen hoe ver u met een luchtbuks kunt schieten, is het belangrijk omeerst de soorten luchtbuksen te benoemen:

 • (Gas)veer luchtbuks
 • Co2 luchtbuks
 • PCP (perslucht) luchtbuks

Hoe ver schiet je met een gasveer luchtbuks

We beginnen met de (gas)veer luchtbuks. Dit zijn de traditionele buksen die iedereen wel kent. U knikt de loop, plaatst het kogeltjes, doet de loop dicht en schiet. Deze buksen hebben een kracht van 7,5 joule tot zo`n 45 joule en zijn te verkrijgen in de kalibers 4,5mm t/m 7,62mm. Grof gezegd kunt u met zo`n buks een meter of 35 zuiver schieten. Dit heeft te maken met de terugslag van de luchtbuks. Wanneer de trekker wordt overgehaald beweegt de (gas)veer in de luchtbuks, dit zorgt voor een terugslag in de schouder. Door deze terugslag is het schot zo`n 35 meter zuiver.

Maar hier zijn een paar kleine uitzonderingen.

> Luchtbuksen met heel weinig vermogen, zeg een 7,5 joule, is de afstand waarop u zuiver schiet iets korter dan de hierboven genoemde 35 meter.
> Schiet u met een zeer krachtige buks van 45 joule en heeft u veel ervaring in de schietsport? Dan is voor diegene de 50 meter zuiver ook nog wel te halen. Het verschil wordt gemaakt door de kracht en door de ervaring.

Welke afstand schieten met een Co2 luchtbuks

Co2 luchtbuksen zijn over het algemeen geen krachtige buksen. De zwaarste uitvoeringen zitten rond de 16 joule. Deze luchtbuksen werken op 12 grams Co2 patronen of op de grotere 88 grams Co2 patronen. Ook worden veel pistooltjes uitgevoerd in Co2. Omdat deze pistooltjes een kortere loop hebben dan de buksen (lange uitvoeringen), kunt u hier ook minder ver en minder zuiver mee schieten. In een lange loop kan de druk langer worden opgebouwd waardoor het schot verder komt en zuiverder is. Van de Co2 luchtbuksen weten wij dat het bereik zo tussen de 25 en 35 meter is. Maar ook hier geldt: Als iemand zeer veel ervaring heeft, kan deze afstand worden verlegd met enkele tot een tiental meters.

PCP (perslucht) luchtbuks en afstanden

Nu komen we in de categorie met de PCP luchtbuksen. Met deze buksen kunt u veruit het meest ver schieten. Dit komt door de enorme druk die op de buksen staat en omdat hier geen bewegende delen in zitten.

Een persluchtbuks wordt over het algemeen gevuld tussen de 200 en 250 bar. Door deze enorme druk is schieten op 100 meter of verder geen enkel probleem. PCP buksen komen voor in het kaliber 4,5mm tot .50 (12,7mm). In Nederland is geen grens gesteld aan het maximale kaliber dus alles is zo`n beetje mogelijk. Zoals eerder gezegd staat hier een enorme druk op, veel meer dan wat mogelijk is met een (gas)veer of Co2 patroon. Met PCP buksen kunt u op iedere afstand schieten. 10 meter is geen enkele probleem, maar de geoefende schutter kan de 100 meter ook zomaar halen. Dat is in 4,5mm niet snel haalbaar omdat u achter zo`n licht kogeltje niet teveel druk kan zetten. Als een kogeltjes door de geluidsbarrière heen gaat (+/- 330 meter/s) gaat het kogeltje zwabberen. Wilt u dus ver en hard schieten, dan adviseren wij altijd een 5,5mm of groter. Achter deze wat zwaardere kogeltjes kan veel meer druk worden gezet.

Ook heeft deze PCP buks geen bewegende delen, er beweegt geen (gas)veer. Hierdoor is de terugslag nul, waardoor u een zeer zuiver schot kunt plaatsen.

Met welke buks schiet je het verst?

Hierboven heeft u kunnen lezen dat u met een PCP buks het verst schiet. Hierin hebben wij diverse merken luchtbuksen:

 • Gamo
 • Weihrauch
 • Hatsan
 • FX

Met het laatst genoemde merk FX kunt u het verst schieten. Dit merk is leidend in de PCP categorie en wordt wereldwijd verkocht vanwege zijn uitstekende kwaliteit en prestaties. U kunt hiermee met gemak op 100 meter schieten, maar er zijn mensen die hiermee op 300 meter ook nog raak kunnen schieten. Dit komt wel door de ervaring van deze schutters en nog enkele andere factoren. Denk hierbij aan de tuning van de PCP buks en een uitmuntende richtkijker. Deze PCP buksen zijn gereguleerd, dat wil zeggen dat de PCP buks ieder schot dezelfde hoeveelheid druk (kracht) meekrijgt wat de buks zeer zuiver maakt op de korte en langere afstand.

FX PCP buks en toebehoren

FX buksen zijn er in diverse uitvoeringen en modellen. Hieronder een kleine greep uit de selectie:

 • Impact M3
 • Crown
 • Dreamline
 • Wildcat
 • En de nieuwste telg uit de FX familie, de PANTHERA!!!

Deze PCP buksen zijn te verkrijgen in de kalibers 5,5mm t/m 7,62mm en sommige uitvoeringen zelfs in 9mm. Als u op 100 meter mooie groepjes wilt schieten, is dit al te realiseren met een 5,5mm. Schiet u buiten en staat er af en toe wel eens wind dan adviseren wij een 6,35mm of groter. Let wel: Als u een groter kaliber neemt is de curve (boog) van de pellet ook groter. Houdt hier rekening mee als u op verschillende afstanden schiet. Een 5,5mm heeft hier het minst last van, de 9mm het meest.

FX Panthera

FX Panthera 600 serieDe FX Panthera is de nieuwste uitvoering van FX en speciaal ontwikkeld om ver en zuiver te schieten. De Panthera is zo gemaakt dat hij goed kan meekomen en concurreren met en standaard .22lr vuurbuks. Voordeel hiervan is dat u geen vergunning nodig heeft en ook niet de 18 benodigde beurten nodig om het sportverlof te mogen verlengen. De Panthera is er in kaliber 5,5mm, 6,35mm en in 7,62mm. De looplengtes die te zijn verkrijgen zijn 500mm, 600mm of 700mm. De laatste is het meest geschikt om ver mee te schieten. Door de lange loop kan er enorm veel druk worden opgebouwd wat de afstand te goede komt.

Pellets en slugs

Als u tot een meter of 100 schiet kunt u prima een pellet (kogeltje) gebruiken. Let hierbij wel op dat u een zwaar kogeltje met een ronde kop gebruikt. Deze zijn prima geschikt voor de lange afstanden. Kogeltjes met een platte kop of punt gaan zeer zeker op de lange afstand afwijkingen vertonen. Het kogeltje haalt de afstand zeer zeker maar of het zuiver is….

Een slug is eigenlijk een soort van kogelkop, deze heeft een zeer aerodynamische vorm waardoor deze uitermate geschikt is voor de lange afstanden en zeer zuiver schiet. Achter een slug kan je nog meer druk zetten wat hem ook uitermate geschikt maakt om hiermee verder dan 100 meter te schieten. Niet alle PCP buksen kunnen slugs verschieten, check dit eerst voordat u hiermee aan de slag gaat.