Wij krijgen regelmatig de vraag; wat is de krachtigste luchtbuks? Laten we gelijk maar zeggen dat er vele krachtige buksen te verkrijgen zijn, zelfs tot ver over de 1000 joule. Echter is de vraag: waarom wil men een dergelijke buks aankopen? Uiteraard klinkt het zeer interessant om bijvoorbeeld een 9mm luchtbuks te kopen. Alleen, daar blijft het dan ook vaak bij, praktisch zijn dergelijke buksen vaak niet.

In dit artikel zullen wij graag toelichten waarom wij dergelijke krachtige buksen afraden en meer vertellen over de krachtigste luchtbuks.

Wat zijn de krachtigste luchtbuksen?

De krachtigste luchtbuksen zijn altijd PCP buksen (met perslucht). Met een (gas)veer of Co2 buks kunt u geen enorme krachten halen. Perslucht buksen worden opgepompt tot 200-250 bar, maar er zijn ook exemplaren die tot 350 bar opgepompt dienen te worden. Dit zijn vaak wel de Big-bore oftewel grootte kaliber PCP buksen. Graag gaan we in op enkele kenmerken van de krachtigste luchtbuks.

Luchtverbruik van krachtigste luchtbuks

Het luchtverbruik van bijvoorbeeld een 9mm of 11mm luchtbuks is gigantisch. Vaak kan men slechts enkele schoten plaatsen op een volle cilinder, vervolgens moet de cilinder weer op de duikfles moeten worden aangesloten. Dus na enkele keren zal de duikfles zelfs direct leeg zijn. Dit brengt uiteraard niet alleen kosten met zich mee, maar ook de tijd om de duikfles weer te laten vullen. Een kleiner kaliber is vaak veel efficiënter vanwege het hoge aantal schoten wat ermee behaald kan worden. En let wel: Ook met deze kleinere kalibers kan vanwege de enorme kracht vaak op 100 meter worden geschoten.

Mogelijkheden om te schieten met de krachtigste luchtbuks

Waar gaat men schieten? Wanneer men bijvoorbeeld een PCP luchtbuks heeft van 1000 joule dan zal men ook bij voorkeur ook minimaal 100 meter willen schieten. Gaat men op kortere afstanden schieten dan zal de buks vaak te krachtig zijn met eventuele gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan het afketsen (ricochet) van de kogel. Men dient dus een eigen perceel te hebben met goede kogelvang om met een dergelijk buks te kunnen schieten. Ook niet alle schietbanen zullen direct enthousiast zijn wanneer men met een dergelijke buks komt schieten.

Deze PCP buksen hebben de kracht van een vuurwapen maar de schutters hebben vaak niet de opleiding gehad die schutters met echte vuurwapens wel krijgen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden en ongewenst gedrag. Let wel: VEILIGHEID STAAT VOOROP!! De mogelijkheden voor het gebruik van een dergelijke krachtige buks zijn dus zeer beperkt.

Krachtige luchtbuks kogels

In de grotere kalibers is er relatief weinig keuze qua munitie, er zijn dus minder mogelijkheden om het juiste kogeltje bij de buks te vinden. Ook de kosten per kogeltje zijn uiteraard aanzienlijk hoger dan bij de kleinere kalibers. Als laatste punt is de kogelbaan een groter/zwaarder projectiel aanzienlijk ‘’krommer’’ dan bij een kleiner kaliber zoals bijvoorbeeld een 5.5mm. Wanneer men op veel verschillende afstanden schiet, zult u dus veel rekening moeten houden met het stijgen en dalen van de luchtbukskogel. U kunt dus op een en dezelfde afstand prima schieten als de richtkijker goed afgesteld staat. Maar wilt u op een doel schieten dat dichterbij of verder weg staat, dan is dit bijna onmogelijk zonder de richtkijker eerst aan te passen.

Geluid van een groot kaliber luchtbuks

Doordat er bij de grotere kalibers extreem veel lucht wordt verplaatst, komt er uiteraard ook een veel luidere knal vrij bij het plaatsen van een schot. Uiteraard valt dit te dempen met een demper echter produceert een groter kaliber uiteraard nog steeds meer geluid. De keuze aan dempers voor deze grote kalibers is niet heel groot. Dit heeft ermee te maken dat deze dempers ontzetten sterk en duurzaam moeten zijn vanwege het grote geweld wat met een groot kaliber luchtbuks gepaard gaat. De prijs hiervan wordt zo hoog dat het niet aantrekkelijk is om hier een demper op te plaatsen. Kleinere kalibers hebben dempers die beginnen vanaf 65,- euro.

Is een PCP luchtbuks dé krachtigste luchtbuks?

Uiteindelijk is een PCP luchtbuks de meest krachtige luchtbuks. Zoals gezegd is krachtiger niet altijd beter, tenslotte heeft het geen nut om ergens heel hard naast te schieten. In het assortiment van DB schietsport zijn de FX luchtbuksen over het algemeen de krachtigste buksen. De FX impact M3 Sniper is bijvoorbeeld een zeer krachtige alsook extreem zuivere PCP luchtbuks. Dit specifieke model levert in kaliber 5.5mm bijvoorbeeld 107 joule en in kaliber 7.62mm maar liefst 168 joule. Hier worden kracht en zuiverheid dus gecombineerd. Ook andere merken zoals Weihrauch en Air Venturi produceren zeer zuivere PCP buksen. Deze PCP buksen zijn gereguleerd, dit wil zeggen dat ieder schot dezelfde hoeveelheid kracht mee krijgt wat de PCP buks zeer zuiver maakt.

Krachtige Gasram luchtbuks

Wilt u niet schieten met een PCP luchtbuks? Dan is een gasram luchtbuks de beste optie. Dit type buks hoeft u niet op druk te brengen met bijvoorbeeld lucht of CO2, u breekt de buks simpelweg als een veerbuks en na het sluiten is deze opgespannen. Deze buksen kunnen wel tot 45 Joule aan kracht leveren! Een mooi voorbeeld is de Gamo G-magnum 1250 Whisper IGT 5.5mm. Dit is een van de hardst schietende buksen uit het assortiment van Gamo. Deze buks schiet niet alleen hard, maar ook nog eens zeer zuiver. Deze buks wordt compleet geleverd met richtkijker en geluidsdemper.

Wilt u toch een groter kaliber? Dan is de Hatsan Carnivore 7,62mm echt iets voor u. Deze veerknikbuks van Turkse makelij is uitgevoerd in 7,62mm. Dit geeft de buks zo`n 45 a 50 joule. In zijn klasse is de Hastan Carnivore echt uniek! Voor een redelijke prijs krijgt u een groot kaliber luchtbuks met prachtig Turks walnotenhout.

Advies krachtigste luchtbuks kopen

Twijfelt u over welke buks het meeste voor u geschikt is? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. De keuze is reuze en er zijn vele buksen te verkrijgen in verschillende prijsklassen. Buksen beginnen zo rond de 100,- euro, maar u kunt ook buksen aanschaffen van enkele duizenden euro`s. Echt alles is zo`n beetje mogelijk op luchtdruk gebied. Van enkelschots tot semi-automaat en zelfs tot volautomaat in kaliber 7,62mm. Onze erkend personeel adviseert u graag bij uw aankoop, zowel offline als online. In onze luchtbuks winkel kunt u vele modellen bekijken en uiteraard tekst en uitleg krijgen. Natuurlijk kunt u onze adviseurs ook per email en telefoon bereiken.