Merken

Aanbiedingen

Laatste Product Reviews

New Warrior Mini Compressor
Review wacht op goedkeuring
jun 4, 2020
DBS Elite Kogelvanger 14x14cm
Lekker stevige kogelvanger. Op basis van de voorgaande reviews heb ik er een rond gebogen handvat bo ...
mei 3, 2020
Weihrauch HW35 4.5mm
Mooiste buks van hw
apr 25, 2020
JSB Exact Jumbo Heavy 5.52mm
Ideaal kogeltje voor de FX Dreamline. JSB is en blijft top.
apr 24, 2020
FX Dreamline classic
In aanvulling van mijn Weihrauch HW100T 4,5mm deze FX Dreamline in 5,5 gekocht. Als je de Weihrauch ...
apr 23, 2020

Optiek 

Subcategorieën

 • Richtkijkers

  Richtkijkers voor de luchtbuks

  Voor een luchtbuks schutter kan het soms heel moeilijk zijn om een richtkijker te kiezen die het beste bij de luchtbuks past. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij proberen op met een simpele uitleg e.e.a. te verduidelijken over richtkijkers.


  Wat betekenen alle cijfers in de naam van een richtkijker? Heel makkelijk eigenlijk als je het weet. Neem bijvoorbeeld de meest verkochte kijker. De Hawke Vantage 3-9x40 AO Mildot. Wat wil dat allemaal zeggen?


  Het 3-9 gedeelte in de benaming betreft de vergroting is de van de kijker. In dit geval kan de kijker van minimaal 3x tot maximaal 9x inzoomen op het doel oftewel het doel van 3x tot 9x groter maken. De zoom is traploos instelbaar.


  Lens Diameter

  De 40 is de diameter van de lens in mm. Je hoort vaak dat een grote lens meer licht doorlaat. Dit klopt helemaal maar de verschillen zijn heel erg klein tussen bijvoorbeeld een 40mm lens en een 50mm lens. De meeste recreatieve schutters zien zelfs geen verschil in lichtopbrengst tussen 40mm en 50mm en als je alleen overdag in goede lichtomstandigheden schiet zal je niet gauw profijt hebben van een kijker met een grotere lens.

  Er zijn wel andere dingen die de lichtopbrengst bepalen van een kijker. De eerste is de diameter van de buis van de kijker. De meest richtkijkers hebben tegenwoordig een montagediameter van 25.4mm (1") Een kijker met een diameter van 30mm zal meer licht doorlaten dan een kijker met een montage diameter van 25.4mm. Verreweg het belangrijkste aspect van lichtopbrengst is dus niet de maat van de lens maar de kwaliteit van de lens. Je kunt dus stellen: hoe duurder de kijker, hoe duurder de lens, hoe meer lichtopbrengst. 80% van de schutters koopt een kijker onder de €100 en kijkers in deze prijsklasse voldoen prima voor verreweg de meeste toepassingen. Wil je meer lichtopbrengst in de schemer? Dan is een 50mm objectief absoluut aan te raden.


  Parallax (AO of SF)

  Een parallax verstelling op een kijker wordt meestal in de benaming aangegeven als AO of SF.

  • AO = Adjustable Objective
  • SF = Side focus.

  De parallax zorgt ervoor dat als je scheef door de kijker heen kijkt, dat de draadkruis precies op doel blijft. Voorwaarde is dat de parallax (die instelbaar is) op de goede afstand is afgesteld. Omdat dit iets moeilijker begint te worden:

  • Als je een kijker zonder AO of SF in een bankschroef vastzet en je richt hem op een vast punt op bijvoorbeeld 25m en je beweegt je hoofd van links naar rechts, en van omhoog, omlaag, zie je dat het middelpunt van het kruis van de kijker iets beweegt ten opzichte van de punt waar de kijker op gericht is.
  • Als je dezelfde doet met een kijker die wel AO of SF heeft en de afstand goed is ingesteld. Blijft het middelpunt van de kruis exact op doel gericht ondanks het feit dat je je hoofd beweegt.

  Meer over parallax. Als een kijker geen parallax heeft kan je met een grote vergroting het doel niet scherp zien op korte afstanden. Dus heb je een kijker zonder parallax en je zet de kijker op 9x vergroting zal je pas ongeveer bij 15m scherp beeld krijgen. Wil je op 8m schieten, dan zal de vergroting terug moeten naar 3 of 4. Heb je een parallax verstelling op de kijker, dan is het anders. Je kunt nu op de grootste vergroting zelfs op korte afstanden het doel scherp zien. De meeste parallax instellingen op kijkers zijn instelbaar vanaf 9m tot oneindig. Je kunt dus vanaf 9m scherp zien, zelfs als de kijker een enorme vergroting heeft van 25, 32 of 50x

  Nog meer over parallax. Als je met de parallax kijker naar een doel kijkt en je draait de parallax verstelling, wordt het beeld scherper en minder scherp. Op het punt dat je het meest scherp beeld hebt, zou je de afstand tot het doel kunnen aflezen op de parallax verstelling. Helaas voor de meeste van ons werkt dit pas echt goed bij de (veel) duurdere kijkers.


  Turrets.

  Met de 2 zogenaamde turrets kun je de richtkijker afstellen. Wanneer je een nieuwe richtkijker op de buks monteert, zal je meestal een kleine afwijking hebben van links naar rechts, maar je schiet bijna altijd een flink stuk te laag. De turrets laten je de kijker afstellen zodat je de plaats raakt, waarop de kijker is gericht.

  Op de goedkopere kijkers zijn de turrets voorzien van beschermkapjes die afgehaald moeten worden voordat je bij de echte verstelling kan komen. Er staat duidelijk op de turret naar welke kant je moet draaien. Als je de turret voor links/rechts draait in de richting van de pijl L, zal bij de volgende schot het kogeltje naar links zijn verplaatst. Als je de turret voor omhoog/omlaag draait in de richting van de pijl UP, zal bij de volgende schot het kogeltje omhoog zijn verplaatst. 

  Wanneer je aan de turret draait, hoor je, en voel je een klikje. Als je op 10m schiet en de draait de turret 1 klikje, zal bij de volgende schot het kogeltje 0.7mm verplaatst op het doel afkomen. Doe dezelfde op 20m dan verplaatst het kogeltje 1.4mm. De verstelling is dus heel fijn en je moet zeker in het begin niet bang zijn om veel kliks te doen om de kijker af te stellen. Als wij een kijker afstellen, draaien we alvast voor de eerste schot, de hoogte turret een halve slag tot 3/4 slag richting UP.

  • Je kunt niet blijven draaien aan de turrets. Na een bepaalde tijd is de verstelling op, en je voelt wat weerstand als je draait. Draai beslist nu niet verder om beschadiging aan de kijker te voorkomen.
  • Als bijvoorbeeld, de Up turret in zijn uiterst stand staat, heb je geen links rechts verstelling meer. In het midden van de bereik heb je dus het meeste verstelling over in de andere richting.
  • Als de loop krom is. (naar boven als je de loop uit je hand laat glippen tijdens het spannen) is er niet genoeg verstelling om de kijker af te stellen. De loop moet weer rechtgemaakt worden.

  Reticles (Draadkruizen)

  Er zijn honderden types draadkruis beschikbaar voor kijkers, maar er zijn slechts 2 die 90% van de mensen kiezen. Deze twee types zijn de 30/30 en de Mildot. Wanner je door de kijker heenkijkt zie je een verticale lijn en een horizontale lijn. Dit kunnen dunne ijzerdraadjes zijn gespannen in een frame, en het kan ook lijntjes zijn die in het glass van de lens ge-etst zijn.

  De linkse van de bovenste 2 afbeeldingen is de 30/30 reticle. Hij is zogenaamd omdat de middelste 30% dunnen lijnen zijn en de rest dikkere lijnen. De rechtse reticle is de Mildot. Het gaat veel te ver in dit stuk om uit legeen precies wat een mildot is maar het helpt je in ieder geval compenseren voor de kromme kogelbaan wanneer je op verschillende afstanden schiet


  Oculair

  De Oculair lens is de lens dat de werkelijk vergroting van het doel veroorzaakt. Als je door een kijker heen kijkt, moet de afstand van de kijker tot je oog ongeveer 8cm zijn. Dit afstand kan soms  varieeren tussen verschillende kijkers.

  Als je de kijker te dichtbij je oog houdt, zie je een grijze rand aan de buitenkant van het beeld, dat vlug naar een kant beweegt als je beweegt ten opzichte van de kijker. Als je de kijker te ver weg houdt, zie je een stabiele zwarte schaduw aan de buitenrand. Als je de kijker op de goede afstand houdt, zie je een groot beeld dat even groot is als de hele lens. Het beeld kan scherper worden gemaakt als je draait aan de (verstelbare) Oculair. Dit is per persoon afhankelijk en moet dus per persoon ingesteld worden om het scherpst mogelijk beeld te krijgen.

   

 • Montage Ringen

  Montagesystemen voor Uw kijker. Merken zoals Hawke, Sportsmatch en BKL zijn allemaal vertegenwoordigd.

 • Red Dots

  Bent u op zoek naar een hulpmiddel om snel te kunnen schieten op niet al te grote afstand? Dan zijn Red Dots richtkijkers aan te raden. En voor de aankoop hiervan bent u bij ons aan het juiste adres. DB-Schietsport biedt een ruime selectie Red Dots. Neemt u vooral een kijkje in ons assortiment en zoek u nieuwe Red Dot richtkijker uit.

  Waarom kiezen voor Red Dots richtkijkers?

  Red Dots zijn een ideaal richtmiddel als u snel wilt kunnen schieten. De kijkers werken op basis van een reflectie van LED en vergroten niet. Hierdoor maakt het niet uit hoe u in de kijker kijkt en kunt u met twee ogen richten. U kunt er verbazend zuiver mee schieten. Daardoor zijn Red Dots geschikt voor zowel target schieten als de drijfjacht. Red Dots richtkijkers hebben nog meer voordelen. Zo is het een lichtgewicht richtmiddel dat zorgt voor een snelle lock op het target. Daarnaast is het een compact hulpmiddel en met weinig tot geen parralax-afwijking. Als u op zoek bent naar een richtkijker waarmee u snel en accuraat kunt schieten, kunt u dus een Red Dot hiervoor gebruiken.

  Ons aanbod Red Dots

  Als u niet op zoek bent naar een vergroting, maar juist een hulpmiddel om snel en accuraat te kunnen schieten, zijn Red Dots een zeer geschikt instrument. Zowel voor starters als gevorderden in de schietsport. In ons assortiment vindt u verschillende Red Dots. Wij bieden producten van de merken Hawke en DBS aan. Gezien de verschillende wensen en eisen van gebruikers, bieden wij producten aan met verschillende kenmerken. Per product kunt u de kenmerken bekijken en zo nagaan welke Red Dot het beste bij uw wapen past.


  U kunt de producten gelijk in onze online shop kopen. Of kom langs in onze winkel. We staan u daar graag persoonlijk te woord om u advies te geven. U kunt natuurlijk altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie en raadgeving.

 • Lasers & Lampen

  Lasers en laser sets voor montage op Uw kijker of op de Picatinny/Weaver en 11mm rail

 • Waterpasjes

  Waterpasjes van Hawke Optics voor 11mm en Weaver bevestiging

 • Rails/Diversen

  Losse Weaver/Picatinny rails uit een stuk en 2 stukken voor het aanpassen van Uw kijker montage

 • Flip-Ups

  We hebben Flip-ups van Butler Creek en van Hawke Optics in bijna alle maten op voorraad.

 • Honeycombs

  Honeycombs zijn honingraten die de inval van scherp zonlicht en schitteringen voorkomen.

 • Sunshades

  Hawke Sunshades zijn heel nuttig wanneer je tegen de zon inkijkt. De sunshade van Hawke zorgt dat een gedeelte van het licht niet kan indringen in de kijker en Uw zicht belemmeren.

 • Side Wheels

  Side wheels om te monteren op de zijparallax van de kijker. Een grotere side wheel verminderd de kracht dat nodig is om te draaien en geeft ruimte om eigen markeringen te plaatsen

 • Verrekijkers

  Verrekijker kopen

  Bij het jagen kan een verrekijker van pas komen om iets in de verte te spotten. Hierbij is een verrekijker van de juiste kwaliteit natuurlijk belangrijk. Wilt u een verrekijker kopen, maar weet u niet welke? Bij DB-Schietsport.nl bent u bij het juiste adres. Wij hebben de beste jacht verrekijkers voor u geselecteerd. Neem een kijkje in het assortiment en zoek uw nieuwe verrekijker uit.

  Waarom kiezen voor een verrekijker?

  Een verrekijker kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Wilt u tijdens de jacht of schietsport met een aparte verrekijker observeren? Kies dan voor een geschikte kijker met een relatief groot objectief. Dit zorgt er voor dat het lichtinval groot is, hierdoor is het beeld helder. Dat is erg handig tijdens schemertijd of in een bebost gebied.

  Verrekijker kopen: merken

  In het assortiment van DB-Schietsport.nl vindt u verrekijkers van het merk Hawke. De verrekijkers van dit merk staan bekend om de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Hawke verrekijkers zijn speciaal bestemd voor jagers, de schietsport en andere buiten activiteiten. U kunt kiezen uit diverse modellen. De Hawke Nature Trek is een kijker in de iets hogere prijssegment en de Hawke Vantage is een betaalbare verrekijker voor een kleiner budget.

  Kenmerken Hawke verrekijker

  Een Hawke verrekijker is voorzien van gecoate BAK 4 prismas voor een super helder beeld. Hierdoor zijn is deze verrekijker uitstekend te gebruiken als jacht verrekijker met natuurgetrouw kleurenweergave. De groene rubber coating op de behuizing heeft een grove textuur voor een goede grip in natte omstandigheden. En het geeft bescherming tegen schokken. Tevens is de kijker waterdicht. De Hawke verrekijker wordt geleverd met draagtas, lanyard, lenskappen en schoonmaakdoekje.

  Jacht verrekijker kenmerken

  Lensdiameter jacht verrekijker

  Als u kiest voor een jacht verrekijker van Hawke kunt u kiezen uit diverse lens diameters. De lensdiameter is beschikbaar in 32mm, 42mm en 50mm. Hoe hoger de diameter, hoe meer licht er doorheen kan komen. Wat wel goed is om te weten: als u voor een grotere diameter kiest, wordt het gewicht van de verrekijker ook zwaarder. Hoe lager de diameter, hoe lichter en kleiner de verrekijker wordt.

  Vergroting verrekijker 

  Er zijn er drie vergrotingen mogelijk met de verrekijkers, te weten 8x, 10x, en 12x. De vergroting bepaalt hoeveel maal het beeld dichterbij wordt gehaald. Bij een grotere vergrotingsfactor vergroten de trillingen mee. Hierdoor wordt het moeilijker om het beeld stabiel te houden.

  Verrekijker kopen bij DB-Schietsport.nl

  Als u een verrekijker wilt kopen en meer over een bepaald model te weten wilt kopen, vindt u per product de kenmerken. U kunt zo nagaan welke verrekijker bij u past. U kunt gelijk de verrekijker kopen in onze online shop. Voor meer informatie of advies kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice. Of kom langs in onze winkel. Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze.

Optiek

Deze categorie bevat alles wat te maken heeft met Optiek. Kijkers, Red Dots, Montageringen, Lasers, Waterpasjes, 11mm en Weaver rails, Flip-Ups en Honeycombs.