Ratten schieten met de luchtbuks
‘Wat heb ik nodig om effectief ratten te kunnen schieten met een luchtbuks?’ Deze vraag krijgen wij vaak. In deze tekst zullen wij eerst een aantal technische aspecten uitleggen en vervolgens zullen er een aantal complete sets besproken worden zodat u tot een juiste keuze kunt komen.
Wij adviseren onze klanten altijd om ratten te schieten met een PCP buks. Een PCP buks heeft namelijk een groot aantal voordelen t.o.v. een veerbuks of gasram luchtbuks.
Voordelen PCP buks
- Een PCP buks heeft geen terugslag waardoor dit type buks zeer zuiver is
- Bij een PCP buks kan het geluid van het schot goed gedempt worden
- De kracht van een PCP buks ligt vaak hoger dan een veerbuks of gasram buks
- Bij een PCP buks maakt men gebruik van een magazijntje voor de luchtbuks kogels
PCP buks gereguleerd of ongereguleerd?
Een PCP buks is dus de beste luchtbuks voor de bestrijding van ratten. Met name de zuiverheid, het snel achter elkaar kunnen schieten en de demping van het schot zijn belangrijk. Een belangrijk onderscheid bij een PCP buks is of de buks ‘gereguleerd’ is of ‘ongereguleerd’. Bij een gereguleerde buks krijgt elk schot evenveel kracht mee totdat de vuldruk van cilinder onder de druk van de regulator komt, dit resulteert in extreme precisie. Bij een ongereguleerde buks krijgt elk opvolgend schot steeds minder druk mee omdat er minder lucht in de cilinder zit, na een aantal schoten zal de precisie dan ook afnemen. Echter is een ongereguleerde buks voor recreatief gebruik ook nog steeds meer dan voldoende.
Duikfles of handpomp?
Een handpomp behoeft uiteraard fysieke inspanning om de cilinder van de luchtbuks op druk te brengen, afhankelijk van uw conditie bent u ongeveer tussen de 2 en 10 minuten aan het pompen. Een nadeel van een handpomp is dat u vocht van de buitenlucht in uw PCP brengt, dit kan de O-ringen gaan aantasten waardoor de buks gaat lekken. Wanneer u een handpomp gebruikt is het dan ook aan te raden om de buks binnenshuis op druk te brengen, dit zorgt voor minder vocht in uw buks. Een duikfles heeft altijd droge lucht en uiteraard kunt u de buks veel sneller op druk brengen, dit duurt slechts enkele seconden.
Nachtzicht of warmtebeeld?
Ratten kunt u het beste in het donker bestrijden, een warmtebeeldkijker of nachtzichtkijker is dan ook noodzakelijk. Met een nachtzicht kijker kunt u uiteraard zien in het donker maar u zult de rat nog wel moeten opzoeken. Met een warmtebeeldkijker zal de rat in het donker oplichten als een lamp in het donker. Een warmtebeeldkijker is dan ook effectiever maar uiteraard hangt hier ook een ander prijskaartje aan. Tegenwoordig zien wij vaak dat men een warmtebeeld richtkijker neemt op de buks en een warmtebeeld spotter om ratten te detecteren. Echter is de combinatie nachtkijker op de buks en een warmtebeeld spotter ook nog steeds zeer populair. Deze combinatie is vriendelijker geprijsd en nog steeds zeer effectief. Wanneer u een spotter gebruikt hoeft u niet de hele tijd door de richtkijker van uw buks te kijken wat uiteindelijk zeer zwaar kan worden en resulteert in verminderde precisie.
Wat bepaalt de kwaliteit van een warmtebeeld kijker?
Er zijn een aantal zaken belangrijk voor de beeldkwaliteit van een warmtebeeldkijker. Wanneer u een warmtebeeldkijker van mindere kwaliteit heeft dan zult u enkel vlekken detecteren. Wanneer u een betere kwaliteit warmtebeeldkijker heeft dan kunt u beter identificeren wat u ziet; bijvoorbeeld het verschil tussen een rat of een egel.
De lensgrootte van een warmtebeeldkijker is belangrijk. In de regel is het zo dat hoe groter de lens is hoe verder weg u kunt kijken en hoe gedetailleerder het beeld is. Ook de kwaliteit van de sensor en de grootte van de pixels is zeer belangrijk. Als u veel kleine pixels heeft dan zult u objecten beter kunnen identificeren.
Luchtbuks sets
Uiteraard zijn er vele mogelijkheden voor een effectieve luchtbuks set om ratten te bestrijden. Echter zijn er in onze ogen een aantal zeer effectieve sets met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben dan ook in verschillende ratten bestrijding sets op een rij gezet. Uiteraard kunnen artikelen uit deze sets ook gecombineerd worden. Heeft u vragen? Onze gecertificeerde specialisten voorzien u graag van advies.
Warmtebeeld spotters
Een warmtebeeld spotter is een handig hulpmiddel zodat u ratten makkelijk kunt detecteren in het donker, u hoeft dan niet de hele tijd door de richtkijker van de buks te kijken. Wanneer u een rat heeft gedetecteerd pakt u vervolgens de buks om een schot te plaatsen. Warmtebeeld spotters zijn er in vele maten en verschillende kwaliteiten. Is de kwaliteit van de spotter te laag? Dan zult u enkel vlekken zien en kunt u dus niet identificeren wat u in het donker ziet. Wij hebben hieronder 3 warmtebeeld spotters op een rij gezet welke door onze specialisten zijn gekozen als goede warmtebeeld spotter voor ratten bestrijding.
Optioneel bij te bestellen
Wilt u optimaal gebruik maken van uw luchtbuks voor ratten bestrijding en van alle gemakken voorzien zijn? Breidt dan uw set uit met onze optionele producten.
Xeye Affo AL19
De Xeye Affo AL19 is volgens ons het instapmodel warmtebeeldspotter voor ratten bestrijding. Goedkopere spotters zullen u niet de beeldkwaliteit geven die u nodig heeft. Een rat is uiteraard een klein dier wat door de goedkopere modellen niet scherp gedetecteerd zal worden. De AL19 heeft een ‘front focus’ waardoor u de kijker goed kunt scherpstellen. De 19mm lens i.c.m. de 12 μm sensor geven een goed scherp beeld.
Hikmicro LH25
De Hikmicro Lynx Pro LH25 heeft een grotere lens t.o.v. de Xeye AFFO AL 19, namelijk een 25mm lens t.o.v. een 19mm lens. Dit resulteert in duidelijker beeld op grotere afstanden. Ook dit model heeft een 384×288 resolutie met een 12 μm sensor.
Optiek
Xeye III Thermal E3 max
De Xeye III Thermal E3 max is in onze optiek de beste warmtebeeldkijker om ratten te bestrijden. Dit model heeft een 35mm lens gecombineerd met een 384×288 resolutie en een 12 μm sensor. Deze allernieuwste warmtebeeldkijker van Infiray heeft haarscherp beeld, de vele kleine pixels maken identificeren een koud kunstje ook op grote afstanden.
Heeft u vragen?
In deze tekst hebben wij getracht uitleg te geven in een aantal basiskeuzes die men dient te maken voor de aanschaf van een goede uitrusting. Mocht u nog vragen hebben of producten willen combineren? Neem dan contact op met onze specialisten, zij adviseren u graag! Overigens heeft DB-Schietsport ook een eigen werkplaats voor luchtbuks reparaties, dus mocht er onverhoopt een defect aan uw luchtbuks optreden dan hoeven wij de buks niet naar derden op te sturen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en de reparatie doorlooptijd.
Neem contact met ons op