Ratten schieten met de luchtbuks

‘Wat heb ik nodig om effectief ratten te kunnen schieten met een luchtbuks?’ Deze vraag krijgen wij vaak. In deze tekst zullen wij eerst een aantal technische aspecten uitleggen en vervolgens zullen er een aantal complete sets besproken worden zodat u tot een juiste keuze kunt komen.

Wij adviseren onze klanten altijd om ratten te schieten met een PCP buks. Een PCP buks heeft namelijk een groot aantal voordelen t.o.v. een veerbuks of gasram luchtbuks.

Voordelen PCP buks

  • Een PCP buks heeft geen terugslag waardoor dit type buks zeer zuiver is
  • Bij een PCP buks kan het geluid van het schot goed gedempt worden
  • De kracht van een PCP buks ligt vaak hoger dan een veerbuks of gasram buks
  • Bij een PCP buks maakt men gebruik van een magazijntje voor de luchtbuks kogels

PCP buks gereguleerd of ongereguleerd?

Een PCP buks is dus de beste luchtbuks voor de bestrijding van ratten. Met name de zuiverheid, het snel achter elkaar kunnen schieten en de demping van het schot zijn belangrijk. Een belangrijk onderscheid bij een PCP buks is of de buks ‘gereguleerd’ is of ‘ongereguleerd’. Bij een gereguleerde buks krijgt elk schot evenveel kracht mee totdat de vuldruk van cilinder onder de druk van de regulator komt, dit resulteert in extreme precisie. Bij een ongereguleerde buks krijgt elk opvolgend schot steeds minder druk mee omdat er minder lucht in de cilinder zit, na een aantal schoten zal de precisie dan ook afnemen. Echter is een ongereguleerde buks voor recreatief gebruik ook nog steeds meer dan voldoende.

Duikfles of handpomp?

Een handpomp behoeft uiteraard fysieke inspanning om de cilinder van de luchtbuks op druk te brengen, afhankelijk van uw conditie bent u ongeveer tussen de 2 en 10 minuten aan het pompen. Een nadeel van een handpomp is dat u vocht van de buitenlucht in uw PCP brengt, dit kan de O-ringen gaan aantasten waardoor de buks gaat lekken. Wanneer u een handpomp gebruikt is het dan ook aan te raden om de buks binnenshuis op druk te brengen, dit zorgt voor minder vocht in uw buks. Een duikfles heeft altijd droge lucht en uiteraard kunt u de buks veel sneller op druk brengen, dit duurt slechts enkele seconden.

Nachtzicht of warmtebeeld?

Ratten kunt u het beste in het donker bestrijden, een warmtebeeldkijker of nachtzichtkijker is dan ook noodzakelijk. Met een nachtzicht kijker kunt u uiteraard zien in het donker maar u zult de rat nog wel moeten opzoeken. Met een warmtebeeldkijker zal de rat in het donker oplichten als een lamp in het donker. Een warmtebeeldkijker is dan ook effectiever maar uiteraard hangt hier ook een ander prijskaartje aan. Tegenwoordig zien wij vaak dat men een warmtebeeld richtkijker neemt op de buks en een warmtebeeld spotter om ratten te detecteren. Echter is de combinatie nachtkijker op de buks en een warmtebeeld spotter ook nog steeds zeer populair. Deze combinatie is vriendelijker geprijsd en nog steeds zeer effectief. Wanneer u een spotter gebruikt hoeft u niet de hele tijd door de richtkijker van uw buks te kijken wat uiteindelijk zeer zwaar kan worden en resulteert in verminderde precisie.

Wat bepaalt de kwaliteit van een warmtebeeld kijker?

Er zijn een aantal zaken belangrijk voor de beeldkwaliteit van een warmtebeeldkijker. Wanneer u een warmtebeeldkijker van mindere kwaliteit heeft dan zult u enkel vlekken detecteren. Wanneer u een betere kwaliteit warmtebeeldkijker heeft dan kunt u beter identificeren wat u ziet; bijvoorbeeld het verschil tussen een rat of een egel.

De lensgrootte van een warmtebeeldkijker is belangrijk. In de regel is het zo dat hoe groter de lens is hoe verder weg u kunt kijken en hoe gedetailleerder het beeld is. Ook de kwaliteit van de sensor en de grootte van de pixels is zeer belangrijk. Als u veel kleine pixels heeft dan zult u objecten beter kunnen identificeren.

Luchtbuks sets

Uiteraard zijn er vele mogelijkheden voor een effectieve luchtbuks set om ratten te bestrijden. Echter zijn er in onze ogen een aantal zeer effectieve sets met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben dan ook in verschillende ratten bestrijding sets op een rij gezet. Uiteraard kunnen artikelen uit deze sets ook gecombineerd worden. Heeft u vragen? Onze gecertificeerde specialisten voorzien u graag van advies.

Ratten bestrijding set S

1.080,00 3.322,45

De Gamo HPA tactical is de meest complete PCP buks van Gamo. Dit model levert in kaliber 5.5 40 joule aan kracht en heeft een 10 schots magazijn. Deze ongereguleerde buks wordt compleet met 3-9×40 richtkijker, demper, bipod, magazijntje en handpomp geleverd. Deze buks schiet zuiver tot ongeveer 75 meter. In combinatie met de Pard NV007V nachtkijker en de H&N Baracuda 5.5mm kogels is deze prijsbewuste set goed van kwaliteit en een goede keuze voor het recreatief bestrijden van ratten.

Ratten bestrijding set S bestaat uit:

Optioneel bij te bestellen

Wilt u optimaal gebruik maken van uw luchtbuks voor ratten bestrijding en van alle gemakken voorzien zijn? Breidt dan uw set uit met onze optionele producten.

Shop hier set S

Ratten bestrijding set M

 1.710,00 3.952,45

Voor deze set hebben wij wederom gekozen voor de Gamo HPA tactical luchtbuks maar dan voorzien van een betere nachtkijker, namelijk de ATN 4K 3-14x nachtkijker. Deze nachtkijker is een vaste richtkijker waardoor u met een meer natuurlijke houding door de richtkijker kunt kijken t.o.v. de Pard. Doordat de Pard achterop uw richtkijker wordt bevestigd moet u uw hoofd verder naar achter op de kolf plaatsen anders kunt u niet door de Pard kijken, dit is bij de ATN niet het geval. Ook is de beeldkwaliteit van de ATN hoger dan de beeldkwaliteit van de Pard.

Ratten bestrijding set M bestaat uit:

Optioneel bij te bestellen

Wilt u optimaal gebruik maken van uw luchtbuks voor ratten bestrijding en van alle gemakken voorzien zijn? Breidt dan uw set uit met onze optionele producten.

Shop hier set M

Ratten bestrijding set L

 2.979,95 5.282,35

Deze set wordt gebruikt bij de opleiding van het KAD (Kennis- en Adviescentrum dierplagen). De FX Dreamline is een gereguleerde buks welke zeer zuiver is. Wij adviseren kaliber 5.5mm (40 joule) of 6.35mm (60 joule). Gecombineerd met de ATN 4K 3-14x richtkijker en de ABL (laser rangefinder) heeft u ook in het pikkedonker goed zicht en kunt u dankzij de ABL de afstanden juist inschatten. De vierpotige blaser schietstok maakt het mogelijk om overal de luchtbuks goed op te leggen zodat zekere schoten geplaatst kunnen worden. Wij adviseren een 7L industrie duikfles zodat u de buks altijd van droge lucht kunt voorzien.

Ratten bestrijding set L bestaat uit:

Optioneel bij te bestellen

Wilt u optimaal gebruik maken van uw luchtbuks voor ratten bestrijding en van alle gemakken voorzien zijn? Breidt dan uw set uit met onze optionele producten.

Shop hier set L

Ratten bestrijding set XL

 4.323,95 6.725,40

De FX Wildcat MKIII is een gereguleerde en extreem zuivere PCP luchtbuks. Deze luchtbuks heeft t.o.v. de FX Dreamline meer verstelmogelijkheden en meer kracht. Wij adviseren kaliber 5.5mm (68 joule) of 6.35mm (95 joule). Dit verschil in kracht is met name merkbaar in afstanden van 70 meter of verder. De ATN Mars 50 is een hoogwaardige warmtebeeld richtkijker. De 50mm lens zorgt voor extreem scherp beeld waardoor geen rat aan uw zicht ontkomt. Deze combinatie is zeer geschikt voor professionele rattenbestrijder.

Ratten bestrijding set XL bestaat uit:

Optioneel bij te bestellen

Wilt u optimaal gebruik maken van uw luchtbuks voor ratten bestrijding en van alle gemakken voorzien zijn? Breidt dan uw set uit met onze optionele producten.

Shop hier set XL

Ratten bestrijding set XXL

 5.248,95 7.650,40

De FX M3 PCP luchtbuks is het beste paard uit de FX stal. Deze buks heeft de meeste verstelmogelijkheden en verbruikt ook veruit het minste lucht per schot. Dit resulteert erin dat u de buks veel minder vaak hoeft te vullen met de duikfles, een praktisch voordeel wanneer u ratten aan het bestrijden bent. Ook levert deze buks t.o.v. de andere modellen de meeste kracht. Wij adviseren kaliber 5.5mm (107 joule) of 6.35mm (120 joule). Wij kiezen hiervoor het ‘standaard’ model en niet de Sniper vanwege de lengte van buks. De standaardversie is 10cm korter en hierdoor wendbaarder t.o.v. de sniper. Qua zuiverheid zit er praktisch geen verschil tussen de standaard M3 en de sniper versie, dit zal men enkel merken op afstanden van 100 meter of verder (dit is bij ratten niet van toepassing). Ook bij deze set wordt er gekozen voor de ATN Mars 4 vanwege de hoogwaardige kwaliteit beelden. Deze warmtebeeld richtkijker levert extreem goed zicht in het donker. Uiteraard gebruikt u bij deze buks geen handpomp maar een 7L duikfles zodat u geen vocht in uw systeem krijgt.

Ratten bestrijding set XXL bestaat uit:

Optioneel bij te bestellen

Wilt u optimaal gebruik maken van uw luchtbuks voor ratten bestrijding en van alle gemakken voorzien zijn? Breidt dan uw set uit met onze optionele producten.

Shop hier set XXL

Warmtebeeld spotters

Een warmtebeeld spotter is een handig hulpmiddel zodat u ratten makkelijk kunt detecteren in het donker, u hoeft dan niet de hele tijd door de richtkijker van de buks te kijken. Wanneer u een rat heeft gedetecteerd pakt u vervolgens de buks om een schot te plaatsen. Warmtebeeld spotters zijn er in vele maten en verschillende kwaliteiten. Is de kwaliteit van de spotter te laag? Dan zult u enkel vlekken zien en kunt u dus niet identificeren wat u in het donker ziet. Wij hebben hieronder 3 warmtebeeld spotters op een rij gezet welke door onze specialisten zijn gekozen als goede warmtebeeld spotter voor ratten bestrijding.

Optioneel bij te bestellen

Wilt u optimaal gebruik maken van uw luchtbuks voor ratten bestrijding en van alle gemakken voorzien zijn? Breidt dan uw set uit met onze optionele producten.

Xeye Affo AL19 € 1249

De Xeye Affo AL19 is volgens ons het instapmodel warmtebeeldspotter voor ratten bestrijding. Goedkopere spotters zullen u niet de beeldkwaliteit geven die u nodig heeft. Een rat is uiteraard een klein dier wat door de goedkopere modellen niet scherp gedetecteerd zal worden. De AL19 heeft een ‘front focus’ waardoor u de kijker goed kunt scherpstellen. De 19mm lens i.c.m. de 12 μm sensor geven een goed scherp beeld.

Hikmicro LH25 € 1540

De Hikmicro Lynx Pro LH25 heeft een grotere lens t.o.v. de Xeye AFFO AL 19, namelijk een 25mm lens t.o.v. een 19mm lens. Dit resulteert in duidelijker beeld op grotere afstanden. Ook dit model heeft een 384×288 resolutie met een 12 μm sensor.

Xeye III Thermal E3 max € 2199

De Xeye III Thermal E3 max is in onze optiek de beste warmtebeeldkijker om ratten te bestrijden. Dit model heeft een 35mm lens gecombineerd met een 384×288 resolutie en een 12 μm sensor. Deze allernieuwste warmtebeeldkijker van Infiray heeft haarscherp beeld, de vele kleine pixels maken identificeren een koud kunstje ook op grote afstanden.

Heeft u vragen? 

In deze tekst hebben wij getracht uitleg te geven in een aantal basiskeuzes die men dient te maken voor de aanschaf van een goede uitrusting. Mocht u nog vragen hebben of producten willen combineren? Neem dan contact op met onze specialisten, zij adviseren u graag! Overigens heeft DB-Schietsport ook een eigen werkplaats voor luchtbuks reparaties, dus mocht er onverhoopt een defect aan uw luchtbuks optreden dan hoeven wij de buks niet naar derden op te sturen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en de reparatie doorlooptijd.

Neem contact met ons op