Richtkijkers koopt u bij DB-SchietsportHet sidewheel

Het sidewheel is aanwezig voor het scherpstellen van de richtkijker. Een sidewheel wordt vaak over de focusknop geplaatst, dan kunt u hem scherpstellen op basis van de afstand. De bijbehorende afstand is dan van het sidewheel afd te lezen Het eiken kunt u door de stand van het sidewheel te gebruiken wanneer u gaat scherpstellen op een voorwerp waarvan u de afstand al weet. U weet dan de exacte afstand al. Die kan vijf, tien, of twintig meter zijn. U kunt ook voorzichtig draaien aan het wiel om scherp te stellen.

Narichten

Het narichten is de schiethouding zelf. Het is belangrijk om een goede schiethouding aan te houden. Het is belangrijk om goed in de richtkijker te blijven kijken om de inslag te kunnen blijven volgen. Vaak wilt u het wapen af zetten nadat er een schot is afgevuurd. De kogel verlaat na het afvuren natuurlijk niet direct de loop en dus is het belangrijk om uw wapen niet te bewegen. Zelfs de kleinste beweging kan een grote impact hebben op het feit of het doel wel of niet wordt geraakt.

Oculair

Een vrij belangrijke eigenschap van richtkijkers is de afstand tussen het oculair en het oog. Het belangrijkste is natuurlijk om het juiste gezichtsveld waar te nemen door uw richtkijker. Des te groter de afstand in centimeters tussen het oog en de richtkijker, des te veiliger u bent bij eventuele terugslag. Bij luchtbuksen is het vrij gebruikelijk dat deze nog wel eens een vorm van terugslag kunnen hebben, hoe onverwacht ook. Bij luchtbuksen is narichten overigens nog belangrijker dan bij gewone vuurwapens.

Het gezichtsveld (FOV)

Het gezichtsveld, ook wel het FOV (Field of View) genoemd is de breedte die u met de richtkijker kunt zien. Vaak is het de breedte of een specifieke afstand die wordt uitgedrukt in graden. Des te breder het gezichtsveld, des te makkelijker u het doel kunt vinden met het wapen. Een gezichtsveld van rond de 9.8 meter berekend op 100 meter betekent dat op 100 meter de afstand in de richtkijker 9.8 meter is. Het kan hierbij overigens ook gaan om graden. Om dit te kunnen vergelijken moet het aantal graden worden vermenigvuldigd met 17.5 om uw totale gezichtsveld op 1000 meter te krijgen.