Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een PCP-buks, een veerbuks en een pompbuks. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

 1. Aandrijfsysteem
  • PCP-buks: Een PCP-buks gebruikt perslucht die vooraf in een cilinder onder druk is gebracht als aandrijfsysteem. De lucht wordt vrijgegeven om het projectiel voort te stuwen.
  • Veerbuks: Een veerbuks maakt gebruik van een veer die onder druk wordt gezet wanneer je de buks spant. Wanneer de trekker wordt overgehaald, ontspant de veer en duwt deze een zuiger naar voren, waardoor de lucht wordt samengedrukt en het projectiel wordt afgevuurd.
  • Pompbuks: Een pompbuks heeft een geïntegreerde pompmechanisme waarmee je handmatig lucht kunt pompen in een luchtcilinder. Het pompen van de buks creëert de benodigde druk om het projectiel af te vuren.
 2. Terugslag
  • PCP-buks: PCP-buksen hebben over het algemeen weinig tot geen terugslag vanwege het gebruik van perslucht als aandrijfsysteem. Dit maakt ze gemakkelijker te hanteren en nauwkeuriger bij herhaaldelijk schieten.
  • Veerbuks: Veerbuksen hebben een merkbare terugslag omdat de veer onder druk wordt gezet en zich ontspant wanneer het projectiel wordt afgevuurd. De terugslag kan invloed hebben op de nauwkeurigheid en het richten na elk schot.
  • Pompbuks: Pompbuksen hebben meestal een lichte tot matige terugslag, afhankelijk van het specifieke model. De terugslag is meestal minder dan die van veerbuksen, maar kan nog steeds invloed hebben op de nauwkeurigheid.
 3. Oplaadtijd
  • PCP-buks: PCP-buksen hebben een vooraf geladen persluchtcilinder, waardoor u meerdere schoten kunt afvuren voordat u de buks moet bijvullen. Het bijvullen van de cilinder kan echter enige tijd kosten, afhankelijk van de gebruikte vullingsmethode (bijvoorbeeld een handpomp of een persluchtfles).
  • Veerbuks: Veerbuksen vereisen geen externe luchtbijvulling en kunnen direct herladen worden door de trekker opnieuw over te halen. Er is geen wachttijd nodig tussen de schoten.
  • Pompbuks: Pompbuksen hebben een ingebouwd pompmechanisme waarmee u handmatig lucht kunt pompen in de luchtcilinder. Dit proces kost tijd en inspanning tussen de schoten.

Het is belangrijk op te merken dat elk type buks zijn eigen voor- en nadelen heeft, en de keuze hangt af van uw persoonlijke voorkeuren, doelstellingen en de beoogde toepassing.