Bij het opslaan en vervoeren van een PCP-buks is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen om onbedoeld gebruik, schade of ongelukken te voorkomen. Hier zijn enkele richtlijnen voor het opslaan en vervoeren van een PCP-buks:

 • Ontladen van de buks
  Voordat je de buks opslaat of vervoert, moet je ervoor zorgen dat deze volledig is ontlaad. Verwijder het magazijn en controleer of er geen projectielen in de loop zitten. Schiet indien nodig in een veilige richting om ervoor te zorgen dat alle druk uit de persluchtcilinder is.
 • Veilige opslaglocatie
  Bewaar de buks op een veilige plaats waar deze niet toegankelijk is voor onbevoegden, zoals kinderen of onervaren personen. Een afgesloten kast of wapenkluis is een goede optie om de buks veilig op te bergen en te voorkomen dat deze in verkeerde handen valt.
 • Scheiding van munitie
  Bewaar de munitie (kogels, pellets) apart van de buks, bij voorkeur in een aparte afgesloten container of doos. Dit helpt om onbedoeld laden van de buks te voorkomen en zorgt voor een extra veiligheidsmaatregel.
 • Vergrendeling en beveiliging
  Indien mogelijk, vergrendel de buks met een slot of een veiligheidsmechanisme om ongeautoriseerd gebruik te voorkomen. Dit kan een extra laag beveiliging bieden, vooral in huishoudens met kinderen of wanneer de buks wordt opgeslagen op een plek waar anderen toegang hebben.
 • Vervoer in een gesloten hoes of koffer
  Bij het vervoeren van een PCP-buks moet deze worden vervoerd in een gesloten hoes of koffer die specifiek is ontworpen voor luchtbuksen. Dit beschermt de buks tegen beschadiging en voorkomt dat deze per ongeluk wordt blootgesteld of gebruikt tijdens het transport.
 • Vervoer met zorg en discretie
  Bij het vervoeren van een PCP-buks moet je voorzichtig zijn en discretie betrachten. Houd de buks uit het zicht en zorg ervoor dat deze veilig is opgeborgen tijdens het vervoer, bijvoorbeeld in de kofferbak van een voertuig.