Hoewel PCP-buksen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen en beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden:

 • Kostprijs
  PCP-buksen kunnen over het algemeen duurder zijn dan veerbuksen of pompbuksen. Dit komt door de complexiteit van het ontwerp en de vereiste materialen, zoals een persluchtcilinder en een vulsysteem. Daarnaast kunnen de accessoires, zoals een persluchtfles of een hogedrukpomp, ook extra kosten met zich meebrengen.
 • Vullingsbehoefte
  PCP-buksen vereisen regelmatig het bijvullen van de persluchtcilinder. Afhankelijk van de gebruikte vullingsmethode (bijvoorbeeld een handpomp, een persluchtfles of een duikfles), kan het bijvullen van de buks tijdrovend en/of kostbaar zijn. Het is belangrijk om toegang te hebben tot een geschikte vulmethode en de nodige apparatuur.
 • Draagbaarheid
  PCP-buksen kunnen zwaarder en omvangrijker zijn dan veerbuksen of pompbuksen, vooral vanwege de aanwezigheid van een persluchtcilinder. Dit kan de draagbaarheid en het gemak van het vervoeren van de buks beïnvloeden
 • Onderhoud
  PCP-buksen vereisen over het algemeen meer onderhoud dan veerbuksen of pompbuksen. Het regelmatig controleren en onderhouden van de persluchtcilinder, het afdichten van de kleppen en het controleren van de vulaansluitingen zijn essentieel om optimale prestaties te behouden. Dit kan wat extra tijd en kennis vereisen.
 • Afhankelijkheid van vulmiddelen
  PCP-buksen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van vulmiddelen, zoals persluchtflessen of hogedrukcompressoren, om de persluchtcilinder bij te vullen. Dit kan een beperking vormen als je geen gemakkelijke toegang hebt tot deze vulmiddelen, vooral als je ver van voorzieningen of speciale vulstations verwijderd bent.