Wij krijgen met enige regelmaat de vraag: “Wat is een goede luchtbuks kogel?”. Er zijn meerdere antwoorden mogelijk op deze vraag. Wij zullen u stap voor stap uitleggen in onderstaande tekst waar u rekening mee moet houden. En hoe u kunt bepalen wat voor uw gebruik een goede luchtbuks kogel is. Mochten er daarna nog vragen zijn, dan kunt u altijd langs komen is onze luchtbuks winkel. Woont u te ver bij ons vandaan? Dan kunt u ons altijd bellen of mailen. De email wordt doordeweeks dezelfde dag nog beantwoord!

Joulage voor de beste luchtbuks kogel

De eerste vraag die wij altijd stellen is met welke buks de kogel moet worden verschoten. En hoeveel joule deze buks heeft. Dit is een hele belangrijke factor. Luchtbuks kogeltjes hebben een bepaald gewicht, dit wordt vaak in grammen of in grains aangegeven op het doosje. U moet ervoor zorgen dat het kogeltje niet door de geluidsbarrière heen gaat (330m/s). Als dit het geval is, gaat het kogeltjes tollen of zwabberen waardoor u niet zuiver kunt schieten.

Als er prake is van een zware buks, heeft u ook een zwaar kogeltje nodig. Heeft u een lichte buks, dan adviseren wij ook een licht kogeltje. Zou u een te zwaar kogeltje in een hele lichte luchtbuks doen, dan bestaat de kans dat deze niet eens uit de loop komt.

Wij verkopen luchtbuks kogels van diverse merken zoals: H&N, JSB, RWS en Gamo. Eigenlijk hebben wij voor iedere wens wel een kogeltje of slug op voorraad.

Goede luchtbuks kogels & vorm

Er zijn talloze vormen waarin kogeltjes geproduceerd worden, u kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Hieronder enkele vormen van kogeltjes:

  • Rondkop
  • Platkop
  • Puntje
  • Hollow point
  • Slug
  • BB`s

Maar wat is nou goed en wat nou niet?

  • We beginnen met de rondkop, dit is het meest zuivere kogeltje wat er is en wordt vaak door ons geadviseerd. Deze vorm is zeer aerodynamisch waardoor hij minimale luchtweerstand heeft. Dit zorgt voor een zuiver schot zowel op de korte als op de langere afstand. Meestal adviseren wij hiervoor de H&N Baracuda in 4,5mm, 5,5mm en 6,35mm. Dit kogeltje is zeer bekend bij de schutters vanwege zijn zuiverheid en mooie groepering.
  • Het platkopje wordt voornamelijk gebruikt voor het schieten op papieren kaartjes. Het platkopje zorgt ervoor dat er een mooi rond gaatje ontstaat in het schietkaartje waardoor u gemakkelijk kunt zien waar u het kaartje heeft geraakt. De H&N Plinking in 4,5mm en 5,5mm is een veel gebruikt platkopje. Wilt u een platkopje met een hogere kwaliteit? Dan kunt u gaan voor de H&N Match heavy of light of de RWS Basic Line.
  • Kogeltjes met een puntje zijn er ook in diverse soorten. Ze zijn er met een massief loden puntje (H&N Spike), een messing puntje (H&N Hornet) of een puntje van rood kunststof (JSB Polymag). Over het algemeen zijn deze kogeltjes minder zuiver dan de rondkopjes en zeker op de langere afstand adviseren wij deze niet. Buksen welke voorzien zijn van een magazijn raden wij de puntjes ook af. Het kan zijn dat de puntjes net uit het magazijn steken, dit kan zorgen voor storingen bij het herladen.
  • Er zijn puntkogeltjes die korter zijn gemaakt, zodat deze wel prima in een magazijn passen. Dit zijn de “short” kogeltjes. Maar wie is er niet groot mee geworden, samen met vader schieten met de luchtbuks. En dan vooral schieten met kogeltjes met een puntje. Dit kogeltje is voor veel mensen nostalgisch en dat is waarschijnlijk ook de reden dat deze veelvuldig verkocht worden.
  • En dan nu de Hollow point, dit is een kogeltje met een holle kop. Bij inslag deformeert dit kogeltje om maximale schade te maken. Vandaar dat deze wordt gebruikt bij de jacht in diverse landen. Jagen met een luchtbuks is in Nederland verboden. Maar schadebestrijding op ratten is in Nederland wel toegestaan mits u beschikt over de juiste papieren. Populaire hollow points zijn: H&N Baracuda Hunter Extreme en de JSB Hades. Zoals eerder gezegd maken deze grote schade bij impact wat ervoor zorgt dat het dier direct dood is en niets merkt.
  • Een slug is een kogeltje dat de vorm heeft van een echte kogel zoals deze wordt gebruikt bij echte vuurwapens. Een slug wordt vaak gebruikt als men langer afstanden wil schieten, zeg een 100 meter of meer. Doordat er veel meer druk achter de slug wordt gezet dan bij een standaard kogeltjes haalt deze slug zeer hoge snelheden wat zorgt voor een vlakke kogelbaan. Hierdoor heeft het kogeltje minder verval wat eigenlijk wil zeggen dat deze minder snel zakt. Slugs zijn er in alle soorten en maten te verkrijgen. Een ding valt wel op bij slugs, u kunt zwaardere gewichten schieten. Een slug kan niet zomaar in een knikbuks worden verschoten, deze zijn er niet voor geschikt. Slugs kunnen alleen maar in PCP buks worden verschoten. Let hier wel goed op of de loop geschikt is voor slugs. Omdat slugs een veel hogere snelheid nodig hebben zit er in een slugloop vaak een grotere poort die meer lucht doorlaat. Niet iedere PCP is hier dus voor geschikt.
  • En als laatste de BB`s, dit zijn ronde kogeltjes gemaakt van staal of lood. Deze kogeltjes worden vaak gebruikt op de korte afstand of om te plinken. U zult ze vast wel kennen van de schiettent op de kermis! Hier worden ronde kogeltjes gebruikt met een kopere laagje erom heen. Een rond kogeltje kan bijna geen rechte of zuivere baan hebben vanwege de vorm. Tot een meter of 10 zijn zij prima, maar verder kan een probleem worden. Veel gebruikt BB`s zijn de Gamo rond en Umarex staal BB`s.

Diverse soorten

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten luchtbuks kogeltjes, in ons assortiment vindt u een uitgebreide keuze. Zoals u daar kunt zijn er vele kalibers beginnende bij 4,4mm en eindigend bij 9mm. U zult ook zien dat er kogeltjes zijn die een paar honderdste millimeter groter zijn dan de standaard kogeltjes bijvoorbeeld:

  • 4,51mm
  • 4,52mm
  • 5,51mm
  • 5,52mm
  • 5,53mm

Doordat deze kogeltjes iets groter zijn sluiten zij de loop beter af. Voor mensen die zitten of liggend schieten kan dit een groot verschil maken qua zuiverheid. Als u staand vanuit de hand schiet zal u geen verschil merken.

Zoals u merkt hangt wat een goede luchtbuks kogel af van verschillende factoren. En is het antwoord niet voor iedereen hetzelfde. Mocht u nog vragen hebben over de juiste kogel voor uw gebruik, horen wij het natuurlijk graag.