Resultaat 1–24 van de 45 resultaten wordt getoond

PCP buks

U zult de term vast wel een keer voorbij hebben horen komen, een PCP buks! Wat is een PCP luchtbuks precies en hoe werkt hij? En waar kunt u hem allemaal voor gebruiken? We vertellen u graag alles over dit type luchtbuks. Natuurlijk vindt u bij DB-Schietsport een ruim assortiment. Bekijk hieronder gelijk alle mogelijkheden voor een luchtbuks kopen. Als u vragen heeft, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

-3%
 1.945,00 1.995,00

FX Airguns

FX Panthera

 1.850,00 1.950,00
-3%

FX Airguns

FX Impact M3

 1.895,00 1.945,00
-3%
Oorspronkelijke prijs was: € 1.675,00.Huidige prijs is: € 1.625,00.

Gamo luchtbuks

Gamo Coyote 6.35mm

 700,00 1.069,95

Gamo luchtbuks

Gamo Coyote Black

 550,00 984,95

Gamo luchtbuks

Gamo GX250

 600,00 969,95

Ultieme gids met alles over PCP Buksen

De wereld van luchtbuks schieten is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd, en een van de meest opwindende ontwikkelingen in deze branche is de opkomst van de PCP buks. PCP staat voor Pre-Charged Pneumatic en verwijst naar een type luchtbuks dat wordt aangedreven door samengeperste lucht.

In deze ultieme gids nemen we een diepe duik in de wereld van de PCP buks. We zullen de technologie achter PCP luchtbuksen onderzoeken, de voordelen ervan bespreken en tips geven voor het kiezen en onderhouden van een PCP buks. Of u nieuw bent of al een ervaren schutter bent, deze gids zal u helpen alles te leren wat u moet weten over deze fascinerende wapens.

Wat is een PCP luchtbuks?

Een PCP buks, ook bekend als een Pre-Charged Pneumatic luchtbuks, is een type luchtwapen dat werkt op basis van samengeperste lucht. In tegenstelling tot veer- of pompbuksen, waarbij elke schotbeweging de lucht comprimeert of een veer spant, wordt een PCP luchtbuks vooraf opgeladen met perslucht.

De werking van een PCP luchtbuks berust op het principe van opgeslagen luchtenergie. Het wapen wordt voor gebruik gevuld met lucht vanuit een externe bron, zoals een duikfles of handpomp, en de lucht wordt opgeslagen in een drukvat dat in de buks is ingebouwd. Deze luchtcilinder is ontworpen om hoge druk te weerstaan, typisch tussen 200 en 300 bar.

Wanneer de trekker wordt overgehaald, opent een klep in de luchtbuks, waardoor de samengeperste lucht vanuit het drukvat vrijkomt. Deze lucht drijft een projectiel, zoals een kogeltje of een pellet, met hoge snelheid door de loop van het wapen, waardoor het wordt afgevuurd. Het projectiel wordt voortgestuwd door de kracht en druk van de vrijgekomen lucht, waardoor het een aanzienlijke kinetische energie kan bereiken en nauwkeurig op doelen kan worden gericht.

Waarom kiezen voor pcp buksen

De PCP buks worden gewaardeerd om de consistente prestaties, hoge energie-output en uitstekende nauwkeurigheid. Hij is populair bij zowel hobbyisten als ervaren schutters, omdat ze meerdere schoten kunnen afvuren zonder dat herladen nodig is, en ze bieden vaak verstelbare energie-instellingen om de kracht en snelheid van de schoten aan te passen aan verschillende behoeften en toepassingen. Bovendien hebben PCP luchtbuksen over het algemeen een lagere terugslag en produceren ze minder geluid in vergelijking met andere soorten luchtbuksen.

Werking van een PCP buks

Een PCP luchtbuks, oftewel een Pre-Charged Pneumatic luchtbuks, werkt op basis van samengeperste lucht die vooraf in het wapen wordt opgeslagen. Dit zorgt voor een krachtige pcp buks. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe een PCP luchtbuks functioneert:

 • Vooraf opladen
  Om een PCP luchtbuks te gebruiken, moet deze vooraf worden opgeladen met perslucht. Dit kan worden gedaan met behulp van een externe bron, zoals een duikfles, een handpomp of een persluchtcompressor. De perslucht wordt via een vulnippel in het luchtvat van de luchtbuks gebracht en onder hoge druk opgeslagen, meestal tussen 200 en 300 bar.
 • Drukregelaar
  In veel PCP buksen is een drukregelaar ingebouwd. Deze regelaar zorgt ervoor dat de druk van de opgeslagen lucht constant blijft tijdens het gebruik van de luchtbuks. Het regelt de hoeveelheid lucht die vrijkomt bij het overhalen van de trekker, waardoor een consistente en gecontroleerde kracht wordt geleverd bij elk schot.
 • Laadmechanisme
  Een PCP luchtbuks is meestal uitgerust met een laadmechanisme, zoals een zijhevel, een zijbolt of een magazijnsysteem. Dit mechanisme wordt gebruikt om het projectiel, zoals een kogeltje of een pellet, in de loop van het wapen te plaatsen voordat het wordt afgevuurd.
 • Overhalen van de trekker
  Wanneer de trekker wordt overgehaald, opent dit een klep in de luchtbuks, waardoor de samengeperste lucht vanuit het luchtvat vrijkomt. De druk van de vrijgekomen lucht duwt het projectiel met hoge snelheid door de loop van het wapen, waardoor het wordt afgevuurd. Het projectiel wordt voortgestuwd door de kracht en druk van de lucht, wat resulteert in een nauwkeurige en krachtige schietactie.
 • Herladen
  Na het afvuren van een schot moet de luchtbuks worden herladen. Dit houdt in dat het luchtvat opnieuw wordt gevuld met perslucht tot de gewenste druk. Afhankelijk van de capaciteit van de luchtbuks en het aantal beschikbare schoten per vulling, kan het nodig zijn om na een bepaald aantal schoten opnieuw perslucht toe te voegen.
 • Belangrijk om op te merken is dat de werking van een PCP luchtbuks kan variëren afhankelijk van het specifieke model en merk. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld verstelbare energie-instellingen, waarmee de schutter de kracht van de luchtbuks kan aanpassen aan specifieke behoeften of doeleinden. Het is altijd raadzaam om de handleiding van de specifieke PCP luchtbuks te raadplegen voor gedetailleerde instructies en veiligheidsrichtlijnen.

  PCP Buks

  Voordelen van een PCP buks

  Kracht en snelheid

  PCP luchtbuksen bieden verschillende voordelen op het gebied van kracht en snelheid ten opzichte van andere soorten luchtbuksen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  1. Hoge energie-output
   PCP luchtbuksen staan bekend om hun indrukwekkende energie-output. Doordat ze gebruikmaken van samengeperste lucht die opgeslagen is in een drukvat, kunnen PCP luchtbuksen aanzienlijke energie genereren om het projectiel met hoge snelheid af te vuren. Dit resulteert in een sterke impact op het doelwit.
  2. Consistente kracht
   Een van de belangrijkste voordelen van PCP luchtbuksen is de consistente kracht die ze leveren. De drukregelaar in het wapen zorgt ervoor dat de luchtdruk tijdens het gebruik constant blijft. Dit betekent dat elk schot dezelfde hoeveelheid kracht heeft, ongeacht de hoeveelheid lucht in het drukvat. Dit draagt bij aan een betere nauwkeurigheid en voorspelbaarheid bij het schieten.
  3. Hogere snelheid
   Vanwege de hogere energie-output kunnen PCP luchtbuksen ook hogere snelheden bereiken dan andere typen luchtbuksen, zoals veer- of pompbuksen. Dit betekent dat het projectiel met meer snelheid en impact zijn doel kan bereiken. Hogere snelheden kunnen voordelig zijn bij het schieten op doelen op grotere afstand.
  4. Langere effectieve reikwijdte
   Dankzij de hogere snelheid en energie-output hebben PCP luchtbuksen vaak een langere effectieve reikwijdte. Ze kunnen projectielen over grotere afstanden nauwkeurig afvuren, waardoor ze geschikt zijn voor doelen op middellange tot lange afstanden. Dit is vooral gunstig bij het schieten op doelen tijdens wedstrijden of sportschieten.
  5. Verstelbare energie-instellingen
   Veel PCP luchtbuksen bieden de mogelijkheid om de energie-instellingen aan te passen. Dit stelt schutters in staat om de kracht van het wapen aan te passen aan specifieke situaties of wedstrijdvereisten. Door de energie-instellingen te verhogen of te verlagen, kan de schutter de snelheid en impact van het projectiel regelen.

  Het is belangrijk op te merken dat de daadwerkelijke kracht en snelheid van een PCP luchtbuks afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het specifieke model, kaliber en de instellingen van de luchtbuks. Het is altijd raadzaam om de fabrikantsspecificaties en aanbevelingen te raadplegen om de maximale prestaties van de PCP luchtbuks te benutten.

  Nauwkeurigheid en precisie

  PCP geweren bieden verschillende voordelen op het gebied van nauwkeurigheid en precisie. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  1. Weinig tot geen terugslag
   In tegenstelling tot vuurwapens hebben PCP luchtbuksen weinig tot geen terugslag. Dit betekent dat het projectiel wordt afgevuurd zonder de schutter te beïnvloeden door een opwaartse beweging of trillingen. Het gebrek aan terugslag draagt bij aan een stabielere positie en een betere schotnauwkeurigheid.
  2. Minder geluid
   PCP luchtbuksen produceren over het algemeen minder geluid dan andere typen luchtbuksen of vuurwapens. Het verminderde geluidsniveau draagt ook bij aan het verminderen van de schuttervermoeidheid en het verbeteren van de concentratie tijdens het schieten.
  3. Lange loop
   PCP luchtbuksen hebben vaak langere looplengtes dan andere luchtbuksen. De langere loop draagt bij aan een betere nauwkeurigheid, doordat het projectiel meer tijd heeft om zich te stabiliseren en een consistentere baan te volgen. Dit kan resulteren in schoten met een hogere precisie, vooral op langere afstanden.
  4. Regelbare trekker
   Veel PCP luchtbuksen zijn uitgerust met een trekkermechanisme dat verstelbaar is. Dit stelt de schutter in staat om de trekkergevoeligheid, de eerste- en tweede-afschuifweerstand en andere parameters aan te passen. Door de trekker af te stemmen op de persoonlijke voorkeuren van de schutter, kan een optimale controle en gevoeligheid worden bereikt, wat bijdraagt aan een verbeterde schotprecisie.
  5. Minder verstoring van het projectiel
   PCP luchtbuksen hebben over het algemeen een soepeler en gelijkmatiger projectielafvuurproces dan andere typen luchtbuksen. Dit minimaliseert verstoringen zoals turbulentie en trillingen die het projectiel kunnen beïnvloeden tijdens de vlucht. Hierdoor behoudt het projectiel zijn traject en stabiliteit, wat resulteert in nauwkeurigere en preciezere schoten.

  Het is belangrijk op te merken dat de nauwkeurigheid en precisie van een perslucht buks ook afhankelijk zijn van de schuttervaardigheid, de kwaliteit van de richtmiddelen en andere factoren zoals de kwaliteit van de pellets. Het consistent oefenen en gebruiken van hoogwaardige accessoires kan bijdragen aan het optimaliseren van de nauwkeurigheid en precisie van PCP luchtbuksen.

  Meerdere schoten dankzij het schieten met een magazijn

  Het schieten met een magazijn in combinatie met een PCP luchtbuks biedt verschillende voordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  1. Sneller schieten
   Een magazijn stelt schutters in staat om meerdere projectielen snel achter elkaar af te vuren zonder te hoeven herladen. Dit verhoogt de vuursnelheid en maakt het mogelijk om snel op meerdere doelen te reageren.
  2. Efficiënter laden
   Het gebruik van een magazijn maakt het laden van projectielen gemakkelijker en efficiënter. In plaats van elke keer handmatig een projectiel in de luchtbuks te plaatsen, kan de schutter eenvoudig het magazijn in de luchtbuks plaatsen en het mechanisme de rest laten doen. Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten bij het laden.
  3. Meer schotcapaciteit
   Een magazijn biedt de mogelijkheid om meerdere projectielen in één keer te laden, waardoor de schotcapaciteit van de luchtbuks wordt vergroot. Dit is vooral handig tijdens langere schietsessies, omdat schutters niet voortdurend hoeven te stoppen en te herladen.

  Terugslag en geluid

  Een PCP-buks (Pre-Charged Pneumatic) biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten luchtbuksen, met name op het gebied van terugslag en geluid. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  1. Terugslag
   PCP-buksen hebben over het algemeen weinig tot geen terugslag. Dit komt doordat ze gebruik maken van een vooraf geladen persluchtcilinder om het projectiel voort te stuwen, in plaats van een veersysteem zoals bij veerdrukbuksen. Het ontbreken van terugslag maakt de PCP-buks gemakkelijker te hanteren en vermindert de kans op herhaaldelijk richten na elke schot.
  2. Geluid
   PCP-buksen zijn over het algemeen stiller dan andere soorten luchtbuksen. Het opladen van perslucht zorgt voor een gedempt geluid bij het afvuren van een schot. Hoewel er nog steeds geluid is, is het meestal minder luid en minder scherp dan bij veerdrukbuksen of co2-aangedreven buksen. Dit kan voordelig zijn voor situaties waarin je discreet wilt schieten zonder al te veel geluidsoverlast te veroorzaken.

  Het is echter belangrijk op te merken dat de mate van terugslag en geluid ook kan variëren afhankelijk van het specifieke model en kaliber van de PCP-buks.

  Factoren bij het kiezen van een PCP luchtbuks

  PCP-buksen worden voor verschillende doeleinden en gebruiksdoelen aangeschaft. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen een PCP-buks kopen:

  • Precisieschieten en doelschieten
   PCP-buksen staan bekend om hun nauwkeurigheid en consistentie, waardoor ze ideaal zijn voor precisieschieten en doelschieten. Veel schutters gebruiken PCP-buksen voor wedstrijden, training en plezier op de schietbaan.
  • Verdelging van ongedierte
   PCP-buksen worden ook gebruikt voor de verdelging van ongedierte op boerderijen, in tuinen en in stedelijke omgevingen. Ze kunnen effectief zijn bij het beheersen van populaties van schadelijke dieren zoals ratten, hier dient men uiteraard wel voorzien te zijn van de juiste papieren.
  • Schieten op lange afstand
   PCP-buksen met hogere kalibers en instelbare krachtinstellingen kunnen worden gebruikt voor schieten op langere afstanden. Ze worden soms ingezet voor wedstrijden op lange afstand of voor schutters die zich willen richten op het verbeteren van hun schietvaardigheden op grotere afstanden.
  • Recreatief schieten
   Veel mensen genieten van het recreatief schieten met een PCP-buks. Dit kan variëren van plinking (het schieten op willekeurige doelen) tot het ervaren van de nauwkeurigheid en het plezier van het schieten met een PCP-buks in de vrije tijd.

  PCP-buksen zijn verkrijgbaar in verschillende kalibers (van lgere tot grotere kalibers), en de keuze van het kaliber hangt af van het beoogde gebruik en de persoonlijke voorkeur voor een krachtige pcp luchtbuks. Hier zijn enkele veelvoorkomende kalibers die beschikbaar zijn voor PCP-buksen:

  1. .177 (4.5 mm): Dit is het meest populaire en wijdverspreide kaliber voor veerbuksen. Het wordt vaak gebruikt voor precisieschieten, plinking en het schieten op doelen op middellange tot lange afstand. Het .177-kaliber heeft een vlakke baan en een hoge snelheid.
  2. .22 (5.5 mm): Het .22-kaliber is een veelvoorkomende keuze voor PCP-buksen en wordt vaak gebruikt voor het schieten op middellange afstanden. Het biedt een goede balans tussen nauwkeurigheid, energie en windgevoeligheid.
  3. .25 (6.35 mm): Het .25-kaliber is ook populair bij PCP geweer liefhebbers. Dit kaliber heeft meer impact dan een .22. De munitie keuze is echter ook meer beperkt.
  4. .30 (7.62 mm) en hoger: zijn de zwaardere kalibers met de meeste impact. Door het hogere gewicht heeft de kogelbaan ook meer een curve t.o.v. de kleinere kalibers. De beschikbaarheid in munitie is ook beperkt.

  Het verschil tussen een gereguleerde en ongereguleerde PCP-buks heeft te maken met de manier waarop de druk in de persluchtcilinder wordt gereguleerd en beheerd. Hier zijn de basisverschillen tussen beide:

  Ongereguleerde PCP-buks

  Een ongereguleerde PCP-buks heeft geen drukregulatie tussen de persluchtcilinder en het schotmechanisme. De luchtdruk in de cilinder varieert naarmate er schoten worden afgevuurd. Bij elk schot zal de luchtdruk geleidelijk afnemen, wat kan leiden tot variaties in de schietsnelheid en de nauwkeurigheid van het projectiel. Naarmate de luchtdruk afneemt, zal de kogel dalen en moet de cilinder uiteindelijk worden bijgevuld om de optimale prestaties te behouden.

  Gereguleerde PCP luchtbuks

  Een gereguleerde PCP-buks heeft een drukregelaar (regulator) die de luchtdruk tussen de persluchtcilinder en het schotmechanisme regelt. De drukregelaar handhaaft een constante druk voor elk schot, ongeacht de resterende luchtdruk in de cilinder. Dit zorgt voor een consistente schietsnelheid en nauwkeurigheid, zelfs na meerdere schoten. De drukregelaar zorgt ervoor dat de luchtdruk in de cilinder geleidelijk wordt afgegeven om optimale prestaties te behouden totdat de druk te laag is en de cilinder moet worden bijgevuld.

  Het belangrijkste voordeel van een gereguleerde PCP-buks is de consistentie in schietsnelheid en nauwkeurigheid. Het maakt het gemakkelijker om op lange afstanden te schieten en vergroot de precisie bij het richten op doelen als u gaat schieten. Het nadeel van een gereguleerde PCP-buks is dat de drukregelaar extra complexiteit met zich meebrengt en de kosten van de buks kan verhogen.

  Het is belangrijk op te merken dat niet alle PCP-buksen gereguleerd zijn, en sommige schutters geven de voorkeur aan ongereguleerde modellen vanwege de eenvoud en het lagere aantal bewegende onderdelen. De keuze tussen een gereguleerde en ongereguleerde PCP-buks hangt af van persoonlijke voorkeuren, het beoogde gebruik en het gewenste niveau van consistentie in prestaties.

  PCP buksen zijn er in vele prijsklassen te verkrijgen. De instapmodellen in de lagere prijsklassen zijn meer dan prima geschikt voor recreatief gebruik. Wil men op de schietbaan de kleinst mogelijke groepjes schieten? Dan is het aan te raden om een hoogwaardige gereguleerde buks te gebruiken, uiteraard hangt hier ook weer een prijskaartje aan.

  Populaire modellen PCP buks

  Hieronder staan enkele populaire modellen opgesomd. Deze modellen zijn geschikt voor mensen zonder ervaring tot aan wedstrijd schutters. Wilt u een pcp buks kopen? Bekijk dan zeker deze modellen eens en zoek de beste pcp buks voor uw gebruik uit.

  Gamo HPA tactical
  Deze pcp buks is de meest populaire buks uit het Gamo assortiment. Deze ongereguleerde buks wordt compleet met richtkijker en bipod geleverd. De prijs / kwaliteit verhouding van deze buks is uitmuntend te noemen. Dit model is dan ook zeer geschikt voor een ieder wie laagdrempelig wil instappen in de wereld van het PCP schieten.

  Hatsan BT65SB Elite
  Een krachtige buks in een stoer jasje. Ook dit model wordt compleet geleverd, bij de levering zijn o.a. de volgende accessoires inbegrepen: richtkijker, magazijnen, zaklamp, bipod en een koffer.

  FX Dreamline
  Dit is het instapmodel van FX Airguns. Deze gereguleerde buks levert uitzonderlijk prestaties op het gebied van zuiverheid. Ook de afwerking van dit model is extreem goed. Zowel in een houten kolf als een synthetische kolf te verkrijgen.

  FX M3 Sniper
  Top kwaliteit PCP buks, zeer geschikt voor lange afstand schieten. Deze gereguleerde buks heeft ontzettend veel afstelmogelijkheden en heeft ruimschoots sporen verdiend op de lange afstanden.

  Advies van schietsport experts


  In onze (online) luchtbuks winkel kunt u het uitgebreide assortiment bekijken. Heeft u vragen over luchtdrukwapens of kunt u advies gebruiken bij het uitzoeken van een nieuw pcp luchtgeweer? Neemt u gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!