Ontdek de wereld van nachtkijkers voor je luchtbuks

Heb je ooit overwogen om een nachtkijker aan te schaffen voor je luchtbuks? Bij DB-Schietsport hebben we een breed assortiment aan nachtkijkers. Tegenwoordig zijn veel mensen op zoek naar deze technologie, vooral wanneer ze de juiste papieren hebben en bijvoorbeeld een ontheffing hebben om op ratten te schieten. Als je meer informatie wilt over het schieten van ratten met een luchtbuks, raden we je aan om ons artikel “Ratten schieten met een luchtbuks” te lezen. Een nachtkijker kan je helpen om je doel te lokaliseren, zelfs in het donker.

Maar hoe werkt eigenlijk de techniek achter een nachtkijker voor een luchtbuks? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van nachtzichtapparatuur en delen we alle essentiële informatie die je nodig hebt.

Versterking van omgevingslicht

Een nachtkijker voor een luchtbuks werkt door het versterken van omgevingslicht, zodat je zicht hebt in het donker. Dit omgevingslicht kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals de maan, sterren, straatverlichting of zelfs een infraroodlamp. In het verleden werden voornamelijk analoge nachtkijkers gebruikt, maar tegenwoordig zijn digitale nachtkijkers de norm geworden.

Digitale nachtkijkers: haarscherp beeld en geavanceerde functies

Digitale nachtkijkers bieden tegenwoordig haarscherpe beeldkwaliteit en de technologie blijft zich voortdurend ontwikkelen. Naast hun verbeterde beeldkwaliteit hebben digitale nachtkijkers ook vele extra functies, zoals wifi-connectiviteit, video-opname en bediening via een app. Bovendien zijn de prijzen van digitale nachtkijkers vaak aantrekkelijker dan die van analoge nachtkijkers.

Een ander voordeel van digitale nachtkijkers is dat ze niet alleen ‘s nachts, maar ook overdag gebruikt kunnen worden. Hierdoor zijn ze 24 uur per dag inzetbaar. Dit betekent dat je niet langer een aparte richtkijker nodig hebt voor overdag en ‘s nachts. Met een digitale nachtkijker kun je beide situaties moeiteloos aan.

Infrarood licht: een essentieel onderdeel

Nachtkijkers worden vaak geleverd met een infraroodlamp, die kunstmatig licht produceert om het zicht van de nachtkijker te versterken. Er zijn verschillende soorten infraroodlampen verkrijgbaar. Een 850 nm lamp produceert een zwak rood licht dat zichtbaar is voor mens en dier. Een 940 nm lamp daarentegen genereert een onzichtbare infrarode bundel, zodat de nachtkijker beeld kan geven zonder detecteerbaar te zijn. Welke IR-lamp het meest geschikt is, hangt uiteindelijk af van jouw specifieke doeleinden.

Verschillende uitvoeringen van nachtkijkers voor luchtbuksen

Nachtkijkers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kwaliteiten. Voorzetkijkers waren vroeger de meest populaire varianten, waarbij de kijker op de objectieflens van de luchtbuks werd geplaatst. Tegenwoordig worden de meeste kijkers geproduceerd in een 30 mm behuizing, wat de montage van een dergelijke richtkijker zeer eenvoudig maakt dankzij de beschikbaarheid van 30 mm montagesystemen. Vaste nachtrichtkijkers hebben vaak beter beeld en er is minder kans op afwijkingen van het schot in vergelijking met voorzetkijkers. Een andere optie zijn nachtkijkers die achterop de richtkijker worden bevestigd, zoals de Pard NV007-serie. Deze instapmodellen bieden uitstekende beeldkwaliteit en zijn scherp geprijsd.

Nachtzicht

Pard DS35

 895,00 1.030,00
-4%
Oorspronkelijke prijs was: € 1.399,00.Huidige prijs is: € 1.349,00.
-3%
Oorspronkelijke prijs was: € 1.499,00.Huidige prijs is: € 1.449,00.
-5%
Oorspronkelijke prijs was: € 999,00.Huidige prijs is: € 949,00.

Hoe kies je de juiste nachtkijker?

Het kiezen van de juiste nachtkijker hangt af van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoe vaak je de kijker wilt gebruiken. Als je de kijker vaak of professioneel wilt gebruiken, zul je waarschijnlijk kiezen voor een hoogwaardige nachtrichtkijker. De beste richtkijkers op de markt zijn momenteel de vaste nachtrichtkijkers van merken zoals ATN en Wulf Optics. Modellen zoals de ATN Xsight 4K Pro en de Wulf 4K 3-24x leveren haarscherpe beelden en kunnen gemakkelijk op een luchtbuks worden gemonteerd vanwege hun 30 mm buis. De ATN Xsight 4K 3-14x wordt aanbevolen voor de ongediertebestrijdingstraining van het KAD. Dit model kan ook worden uitgerust met een ABL (Advanced Ballistic Compensation) oftewel een afstandsmeter, wat bijzonder handig is bij het gebruik van een PCP-luchtbuks. De Wulf 4K 3-24x levert ook uitstekende beeldkwaliteit en blijft scherp, zelfs bij hogere vergrotingen.

Als je daarentegen alleen recreatief gebruik wilt maken van nachtzichtapparatuur, kun je kiezen voor “goedkopere” modellen. Een merk zoals Pard biedt bijvoorbeeld kijkers met een iets lagere beeldkwaliteit, maar deze zijn nog steeds geschikt voor korte afstanden tot ongeveer 50 meter.

De ideale vergroting kiezen

De keuze van de vergroting hangt af van de afstanden waarop je wilt schieten. Voor korte afstanden tussen de 10 en 50 meter is een lage vergroting aan te raden. Een kijker met een lage vergroting heeft namelijk een breder zichtveld, waardoor je sneller kunt zoeken en je doel kunt vinden. Een hogere vergroting is handig als je het doel gedetailleerder wilt observeren. Over het algemeen wordt voor korte afstanden een basisvergroting van 3x aanbevolen. Met deze vergroting kun je het doel nog steeds duidelijk observeren en heb je voldoende zichtveld. Als je verder wilt schieten dan 100 meter, is een minimale vergroting van 5x aan te raden. Bij een lagere vergroting zal het doel op die afstanden te klein zijn om nauwkeurig te kunnen raken. Uiteraard kun je kijkers met een lagere vergroting inzoomen, maar vaak gaat dit ten koste van de beeldkwaliteit omdat de pixels worden vergroot.

Nachtkijker koopt u bij DB-Schietsport.nl

Bezoek onze winkel voor persoonlijke advies

Op onze website en op YouTube kun je veel beeldmateriaal vinden dat je een indruk geeft van de genoemde nachtkijkers. Het is echter ook zeer waardevol om nachtzichtapparatuur zelf te testen. In onze winkel hebben we een breed assortiment aan nachtzichtapparatuur beschikbaar, zodat je zelf kunt ervaren welk model het beste bij je past. Optiek is namelijk zeer persoonlijk en geen enkel oog is hetzelfde. Het kan zijn dat jouw voorkeur uitgaat naar een ander model dan verwacht. Naast de eerder genoemde merken bieden we ook nachtkijkers van Infiray en Pulsar. Je bent van harte welkom om tijdens onze winkeluren vrijblijvend langs te komen en verschillende modellen te testen, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Als je een PCP-luchtbuks samen met een nachtkijker koopt, monteren wij de richtkijker voor je, zodat je verzekerd bent van een optimale combinatie. Indien gewenst kunnen we de set ook voor je afstellen.

Heb je na het lezen van deze tekst nog vragen? We zien je graag in onze winkel, waar onze experts klaarstaan om je van advies te voorzien.