Resultaat 1–24 van de 54 resultaten wordt getoond

Richtkijker

Bent u op zoek naar een richtkijker? Bij DB-Schietsport.nl bieden we een uitgebreide collectie richtkijkers van A-merken. Hiermee komen zaken die u met het blote oog moeilijk kunt zien dichterbij. U monteert richtkijkers met een speciale aansluiting op je luchtbuks of luchtwapen. Zo kunt u het doel uiterst scherp stellen. Er zijn vele soorten richtkijkers om uit te kiezen. Weet u niet precies welke richtkijker het beste past bij uw gebruik? Bekijk dan onderaan de pagina ook onze tekst en uitleg over richtkijkers voor een luchtbuks.

-7%
 839,00
 278,99

Hawke Richtkijkers

Hawke Airmax AO 4-12×50 AMX

 250,00

Richtkijker kopen

Met een richtkijker als toevoeging aan uw luchtbuks of luchtgeweer kunt u het target met uiterste precisie scherp stellen en een doel op langere afstand te bekijken. Met de richtkijker vergroot u het beeld zodat u exacter een schot kunt plaatsen. Er zijn vele diverse soorten. Welke richtkijker het beste is, is dus afhankelijk van uw wensen. Hierbij kijkt u onder meer naar vergrotingen, de lensdiameter en de het type richtkruis.

We snappen dat er veel informatie op u afkomt en dat er termen worden gebruikt die u misschien niet eerder gehoord heeft. We vertellen u graag meer over de verschillende mogelijkheden voor een richtkijker. Als u meer weet over de diverse eigenschappen, wordt het ook eenvoudiger om de juiste richtkijker uit te kiezen.

Bent u op zoek naar een RED DOT? Die vindt u ook in ons assortiment.

Kenmerken richtkijker luchtbuks

Wat betekenen alle cijfers in de naam van een richtkijker? Dat leggen we hier graag uit. Als voorbeeld nemen we de meest verkochte richtkijker Hawke Vantage 3-9x40 AO Mildot. We leggen aan de hand van de specificaties van deze richtkijker graag uit waar de verschillende cijfers voor staan.

Heeft u nog vragen over richtkijkers of kunt u advies gebruiken om te zorgen dat u de juiste richtkijker voor uw luchtwapen uitzoekt? Dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met ons team van experts. Wij geven graag op professionele wijze een objectief advies. In ons veelzijdige assortiment is er altijd een passende richtkijker te vinden.Getallen op de richtkijker

Het 3-9 gedeelte in de benaming betreft de vergroting van de richtkijker. In dit geval kan de kijker van minimaal 3x tot maximaal 9x inzoomen op het doel. Oftewel het doel van 3x tot 9x groter maken. De zoom is traploos instelbaar.

Diameter van de oculairlens

Het cijfer achter de x in de benaming van de richtkijker, in het geval van het voorbeeld 40, geeft de diameter van de oculairlens aan. Dit is de lens dat de werkelijk vergroting van het doel veroorzaakt. De oculairlens bepaald de breedte van het zicht en de lichtopbrengst.

Lens Diameter

Het cijfer 40 is zoals gezegd de diameter van de objectief lens in mm. Er wordt vaak gezegd dat een grote lens meer licht doorlaat. Dit klopt zeker. Alleen in de praktijk zijn de verschillen tussen een 40mm en 50mm lens voor een recreatieve luchtbuks schutter zeer klein. De meeste recreatieve schutters zien zelfs geen verschil in lichtopbrengst tussen een 40mm en een 50mm lens.

Er zijn ook andere zaken die de lichtopbrengst bepalen van een kijker. Als eerste is de diameter van de buis van de kijker een belangrijke factor. De meest richtkijkers hebben tegenwoordig een montage diameter van 25.4mm (1"). Een kijker met een diameter van 30mm zal meer licht doorlaten dan een kijker met een montage diameter van 25.4mm. Daarnaast is de coating die de fabrikant gebruikt zeer belangrijk voor de lichttransmissie. Hoe beter de coating, hoe helderder de richtkijker. Hawke staat bijvoorbeeld al jaren bekend vanwege richtkijkers met een helder en contrastrijk beeld.

Parallax (AO of SF)

Parallax vertelt iets over de afwijking die lijkt op te treden in de positie van een doel als u hier vanuit verschillende hoeken naar kijkt. Er zijn richtkijkers waarbij u de parallax kunt instellen. Zo voorkomt u dat er parallax fouten optreden, wat nog wel eens wil voorkomen bij het richten op een korte afstand. Wanneer u met een richtkijker met parallax naar een doel kijkt en u draait de parallax verstelling, wordt het beeld scherper en minder scherp. Op het punt dat u het meest scherp beeld hebt, kunt u de afstand tot het doel kunnen aflezen op de parallax verstelling. Helaas voor de meeste van ons werkt dit pas echt goed bij de (veel) duurdere kijkers.

Een parallax verstelling op een kijker wordt meestal in de benaming aangegeven als AO of SF.

* AO = Adjustable Objective (verstelbare lens waarbij het brandpunt van de lens verstelbaar is)
* SF = Side focus

Parallax werking

De parallax zorgt er dus voor dat als u scheef door de kijker heen kijkt, dat het draadkruis precies op het doel gericht blijft. Voorwaarde is dat de parallax (die instelbaar is) op de goede afstand is afgesteld.

Wanneer u een kijker zonder AO of SF in een bankschroef vastzet en u richt hem op een vast punt op bijvoorbeeld 25m en u beweegt je hoofd van links naar rechts, en van omhoog, omlaag, ziet u dat het middelpunt van het kruis van de kijker iets beweegt ten opzichte van de punt waar de kijker op gericht is.

Als u dezelfde doet met een kijker die wel AO of SF heeft en de afstand goed is ingesteld, zult u zien dat het middelpunt van het kruis exact op het doel gericht blijft, ondanks het feit dat u uw hoofd beweegt.

Richtkijker met en zonder parallax

Als een kijker geen parallax heeft, kan men met een grote vergroting het doel niet scherp zien op korte afstanden. Een voorbeeld: als u een kijker zonder parallax heeft en u zet de kijker op 9x vergroting, zult u pas ongeveer bij 15m scherp beeld krijgen. Wilt u op 8m schieten, dan zal de vergroting terug moeten naar 3 of 4. Heeft u een parallax verstelling op de kijker? Dan werkt dit anders. U kunt nu op de grootste vergroting zelfs op korte afstanden het doel scherp zien. De meeste parallax instellingen op richtkijkers zijn instelbaar vanaf 9m tot oneindig. U kunt dus vanaf 9m scherp zien, zelfs als de kijker een enorme vergroting heeft van 25, 32 of 50x.

Turrets

Met de 2 zogenaamde turrets kunt u de richtkijker afstellen. Wanneer u een nieuwe richtkijker op de buks monteert, zal er meestal een kleine afwijking van links naar rechts merkbaar zijn, maar u schiet bijna altijd een flink stuk te laag. De turrets laten u de kijker afstellen zodat u de plaats raakt, waarop de kijker is gericht.

Op de goedkopere richtkijkers zijn de turrets voorzien van beschermkapjes die er afgehaald moeten worden voordat u bij de echte verstelling kan komen. Er staat duidelijk op de turret naar welke kant u moet draaien. Als u de turret voor links/rechts draait in de richting van de pijl L, zal bij de volgende schot het kogeltje naar links zijn verplaatst. Als u de turret voor omhoog/omlaag draait in de richting van de pijl UP, zal bij de volgende schot het kogeltje omhoog zijn verplaatst.

Wanneer u aan de turret draait, hoort en voelt u een klikje. Wanneer u op 10m schiet en u draait de turret 1 klikje, zal bij het volgende schot het kogeltje 0.7mm verplaatst op het doel afkomen. Doet u dezelfde op 20m, dan verplaatst het kogeltje 1.4mm. De verstelling is dus heel fijn. Zeker in het begin hoeft u niet bang te zijn om veel kliks te doen. Als wij een kijker afstellen, draaien we alvast voor de eerste schot, de hoogte turret een halve slag tot 3/4 slag richting UP.

U kunt niet blijven draaien aan de turrets. Na een bepaalde tijd is de verstelling op en voelt u wat weerstand als u draait. Draai beslist nu niet verder om beschadiging aan de kijker te voorkomen. Als bijvoorbeeld de Up turret in zijn uiterst stand staat, heeft u geen links rechts verstelling meer. In het midden van de bereik heeft u dus het meeste verstelling over in de andere richting.

Reticles (kruizen)

Als u door de richtkijker kijkt, ziet u hier een kruis. Er zijn verschillende types draadkruis beschikbaar voor kijkers, maar 2 dradenkruizen worden door 90% van de schutters gekozen. Deze twee types zijn de 30/30 en de MilDot. Binnen deze kruizen zijn er ook weer verschillende varianten beschikbaar. Wanneer u door de kijker heen kijkt, ziet u een verticale lijn en een horizontale lijn. Dit kunnen dunne ijzerdraadjes zijn gespannen in een frame, als ook lijntjes die in het glas van de lens geëtst zijn. Een draadkruis zorgt er bijvoorbeeld voor dat de middenstip van het doel zichtbaar blijft. Een MilDot kruis bestaat uit stipjes in het kruis waarmee u bijvoorbeeld de afstand kunt compenseren.Hoe stelt u een richtkijker in

Als u door een kijker heen kijkt, moet de afstand van de kijker tot uw oog ongeveer 8cm zijn. Deze afstand kan soms variëren tussen verschillende kijkers. Als u de kijker te dicht bij uw oog houdt, ziet u een grijze rand aan de buitenkant van het beeld, dat vlug naar een kant beweegt als u beweegt ten opzichte van de kijker. Als u de kijker te ver weg houdt, ziet u een stabiele zwarte schaduw aan de buitenrand. Als u de kijker op de goede afstand houdt, ziet u een groot beeld dat even groot is als de hele lens. Het beeld kan scherper worden gemaakt als u aan de (verstelbare) Oculair draait. Dit is per persoon afhankelijk en moet dus persoonlijk ingesteld worden om het scherpst mogelijke beeld te krijgen. U kunt wat variëren met de afstand tussen de richtkijker en uw oog om de juiste kijkafstand te vinden.

Hoe monteert u een richtkijker

Voor het monteren van uw richtkijker heeft u een montagering nodig. Deze vindt u natuurlijk ook direct in onze webshop. Het is belangrijk dat u de richtkijker zo laag mogelijk boven de loop monteert. U kunt de richtkijker wat naar voren of naar achteren schuiven tot u de juiste afstand heeft waarmee u scherp door de kijker kunt zien.

Richtkijker kopen? Natuurlijk bij DB-Schietsport.nl

Wilt u een richtkijker kopen en heeft u advies nodig over welk model het beste bij uw luchtgeweers past? Dan kunt u natuurlijk altijd advies met ons opnemen. Onze specialisten helpen u graag verder. We kunnen u ook het verschil tussen richtkijkers en RED Dot kijkers uitleggen.

Veelgestelde vragen over richtkijker luchtbuks

Er zijn verschillende soorten richtkijkers voor luchtbuksen van diverse merken. Zo is er altijd een passende richtkijker te vinden. Als u hier vragen over heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen. We helpen u graag met het selecteren van de juiste richtkijker luchtbuks

Uw richtkijker kunt u met behulp van een montagering op uw luchtbuks monteren. Daarbij is het belangrijk dat u de kijker zo laag mogelijk boven de loop monteert. Om de kijker scherp te stellen, kunt u de richtkijker luchtbuks naar voren of achteren schuiven. Lees ook onze uitgebreide uitleg over een richtkijker monteren.

Om te zorgen dat u een beeld ziet dat zo groot is als de hele lens, is het belangrijk de richtkijker luchtbuks op de juiste afstand tot uw oog te monteren. Als u de kijker op de juiste afstand houdt, kunt u het beeld scherper stellen. Om de juiste kijkafstand te vinden, kunt u variëren met de afstand tussen de richtkijker en uw oog. Lees hier meer over een richtkijker afstellen.

Bij DB-Schietsport.nl bieden we een uitgebreid assortiment aan richtkijkers luchtbuks. Zo kunt u bij ons onder meer kiezen uit de A-merken Optisan, Hawke en Vortex.

Met een richtkijker luchtbuks kunt u zaken die u met het blote oog moeilijk kunt waarnemen, dichterbij halen. Ook helpen ze u op goed te kunnen richten, doordat ze een dradenkruis bevatten met een middenpunt.

Het is geen enkel probleem om een richtkijker luchtbuks te gebruiken als u een bril of lenzen draagt. Dit zal u niet belemmeren om de richtkijker goed te kunnen instellen en gebruiken. Mogelijk vindt u alleen een kijker met een wat dikker dradenkruis prettiger als u moeite heeft om fijne lijnen te zien.