Merken

Aanbiedingen

Laatste Product Reviews

SAK II demper 6,35mm
Net wat ik zocht , een compacte demper die meer dan voldoende dempt om de buren niet niet te storen. ...
dec 3, 2019
Weihrauch Foudraal
Gezien bovenstaand review : Zeer snelle en correcte levering. Beide foudralen uiteraard in nieuwstaa ...
nov 27, 2019
Weihrauch Foudraal
Foudraal keurig op tijd ontvangen, echter met een vervelende beschadiging. Na 1 telefoontje werd dit ...
okt 30, 2019
Lothar Walther 6.35mm Polygoon
Me gustaría comprar el poligonal 6.33
okt 4, 2019

Richtkijkers 

per pagina
Toont 1 - 12 van de 69 items
Toont 1 - 12 van de 69 items
Richtkijkers

Richtkijkers voor de luchtbuks

Voor een luchtbuks schutter kan het soms heel moeilijk zijn om een richtkijker te kiezen die het beste bij de luchtbuks past. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij proberen op met een simpele uitleg e.e.a. te verduidelijken over richtkijkers.


Wat betekenen alle cijfers in de naam van een richtkijker? Heel makkelijk eigenlijk als je het weet. Neem bijvoorbeeld de meest verkochte kijker. De Hawke Vantage 3-9x40 AO Mildot. Wat wil dat allemaal zeggen?


Het 3-9 gedeelte in de benaming betreft de vergroting is de van de kijker. In dit geval kan de kijker van minimaal 3x tot maximaal 9x inzoomen op het doel oftewel het doel van 3x tot 9x groter maken. De zoom is traploos instelbaar.


Lens Diameter

De 40 is de diameter van de lens in mm. Je hoort vaak dat een grote lens meer licht doorlaat. Dit klopt helemaal maar de verschillen zijn heel erg klein tussen bijvoorbeeld een 40mm lens en een 50mm lens. De meeste recreatieve schutters zien zelfs geen verschil in lichtopbrengst tussen 40mm en 50mm en als je alleen overdag in goede lichtomstandigheden schiet zal je niet gauw profijt hebben van een kijker met een grotere lens.

Er zijn wel andere dingen die de lichtopbrengst bepalen van een kijker. De eerste is de diameter van de buis van de kijker. De meest richtkijkers hebben tegenwoordig een montagediameter van 25.4mm (1") Een kijker met een diameter van 30mm zal meer licht doorlaten dan een kijker met een montage diameter van 25.4mm. Verreweg het belangrijkste aspect van lichtopbrengst is dus niet de maat van de lens maar de kwaliteit van de lens. Je kunt dus stellen: hoe duurder de kijker, hoe duurder de lens, hoe meer lichtopbrengst. 80% van de schutters koopt een kijker onder de €100 en kijkers in deze prijsklasse voldoen prima voor verreweg de meeste toepassingen. Wil je meer lichtopbrengst in de schemer? Dan is een 50mm objectief absoluut aan te raden.


Parallax (AO of SF)

Een parallax verstelling op een kijker wordt meestal in de benaming aangegeven als AO of SF.

  • AO = Adjustable Objective
  • SF = Side focus.

De parallax zorgt ervoor dat als je scheef door de kijker heen kijkt, dat de draadkruis precies op doel blijft. Voorwaarde is dat de parallax (die instelbaar is) op de goede afstand is afgesteld. Omdat dit iets moeilijker begint te worden:

  • Als je een kijker zonder AO of SF in een bankschroef vastzet en je richt hem op een vast punt op bijvoorbeeld 25m en je beweegt je hoofd van links naar rechts, en van omhoog, omlaag, zie je dat het middelpunt van het kruis van de kijker iets beweegt ten opzichte van de punt waar de kijker op gericht is.
  • Als je dezelfde doet met een kijker die wel AO of SF heeft en de afstand goed is ingesteld. Blijft het middelpunt van de kruis exact op doel gericht ondanks het feit dat je je hoofd beweegt.

Meer over parallax. Als een kijker geen parallax heeft kan je met een grote vergroting het doel niet scherp zien op korte afstanden. Dus heb je een kijker zonder parallax en je zet de kijker op 9x vergroting zal je pas ongeveer bij 15m scherp beeld krijgen. Wil je op 8m schieten, dan zal de vergroting terug moeten naar 3 of 4. Heb je een parallax verstelling op de kijker, dan is het anders. Je kunt nu op de grootste vergroting zelfs op korte afstanden het doel scherp zien. De meeste parallax instellingen op kijkers zijn instelbaar vanaf 9m tot oneindig. Je kunt dus vanaf 9m scherp zien, zelfs als de kijker een enorme vergroting heeft van 25, 32 of 50x

Nog meer over parallax. Als je met de parallax kijker naar een doel kijkt en je draait de parallax verstelling, wordt het beeld scherper en minder scherp. Op het punt dat je het meest scherp beeld hebt, zou je de afstand tot het doel kunnen aflezen op de parallax verstelling. Helaas voor de meeste van ons werkt dit pas echt goed bij de (veel) duurdere kijkers.


Turrets.

Met de 2 zogenaamde turrets kun je de richtkijker afstellen. Wanneer je een nieuwe richtkijker op de buks monteert, zal je meestal een kleine afwijking hebben van links naar rechts, maar je schiet bijna altijd een flink stuk te laag. De turrets laten je de kijker afstellen zodat je de plaats raakt, waarop de kijker is gericht.

Op de goedkopere kijkers zijn de turrets voorzien van beschermkapjes die afgehaald moeten worden voordat je bij de echte verstelling kan komen. Er staat duidelijk op de turret naar welke kant je moet draaien. Als je de turret voor links/rechts draait in de richting van de pijl L, zal bij de volgende schot het kogeltje naar links zijn verplaatst. Als je de turret voor omhoog/omlaag draait in de richting van de pijl UP, zal bij de volgende schot het kogeltje omhoog zijn verplaatst. 

Wanneer je aan de turret draait, hoor je, en voel je een klikje. Als je op 10m schiet en de draait de turret 1 klikje, zal bij de volgende schot het kogeltje 0.7mm verplaatst op het doel afkomen. Doe dezelfde op 20m dan verplaatst het kogeltje 1.4mm. De verstelling is dus heel fijn en je moet zeker in het begin niet bang zijn om veel kliks te doen om de kijker af te stellen. Als wij een kijker afstellen, draaien we alvast voor de eerste schot, de hoogte turret een halve slag tot 3/4 slag richting UP.

  • Je kunt niet blijven draaien aan de turrets. Na een bepaalde tijd is de verstelling op, en je voelt wat weerstand als je draait. Draai beslist nu niet verder om beschadiging aan de kijker te voorkomen.
  • Als bijvoorbeeld, de Up turret in zijn uiterst stand staat, heb je geen links rechts verstelling meer. In het midden van de bereik heb je dus het meeste verstelling over in de andere richting.
  • Als de loop krom is. (naar boven als je de loop uit je hand laat glippen tijdens het spannen) is er niet genoeg verstelling om de kijker af te stellen. De loop moet weer rechtgemaakt worden.

Reticles (Draadkruizen)

Er zijn honderden types draadkruis beschikbaar voor kijkers, maar er zijn slechts 2 die 90% van de mensen kiezen. Deze twee types zijn de 30/30 en de Mildot. Wanner je door de kijker heenkijkt zie je een verticale lijn en een horizontale lijn. Dit kunnen dunne ijzerdraadjes zijn gespannen in een frame, en het kan ook lijntjes zijn die in het glass van de lens ge-etst zijn.

De linkse van de bovenste 2 afbeeldingen is de 30/30 reticle. Hij is zogenaamd omdat de middelste 30% dunnen lijnen zijn en de rest dikkere lijnen. De rechtse reticle is de Mildot. Het gaat veel te ver in dit stuk om uit legeen precies wat een mildot is maar het helpt je in ieder geval compenseren voor de kromme kogelbaan wanneer je op verschillende afstanden schiet


Oculair

De Oculair lens is de lens dat de werkelijk vergroting van het doel veroorzaakt. Als je door een kijker heen kijkt, moet de afstand van de kijker tot je oog ongeveer 8cm zijn. Dit afstand kan soms  varieeren tussen verschillende kijkers.

Als je de kijker te dichtbij je oog houdt, zie je een grijze rand aan de buitenkant van het beeld, dat vlug naar een kant beweegt als je beweegt ten opzichte van de kijker. Als je de kijker te ver weg houdt, zie je een stabiele zwarte schaduw aan de buitenrand. Als je de kijker op de goede afstand houdt, zie je een groot beeld dat even groot is als de hele lens. Het beeld kan scherper worden gemaakt als je draait aan de (verstelbare) Oculair. Dit is per persoon afhankelijk en moet dus per persoon ingesteld worden om het scherpst mogelijk beeld te krijgen.