Merken

Laatste Product Reviews

Hatsan Hydra
Review wacht op goedkeuring
jun 27, 2020
Gamo Bonecollector Maxxim IGT
Fijn en makkelijk, goed af te stellen en schiet zeer zuiver , helemaal niks op aan te merken op deze ...
jun 9, 2020
New Warrior Mini Compressor
De compressor vandaag getest. Na het vullen van een jerrycan van 25 liter met water voor de koeling ...
jun 4, 2020
DBS Elite Kogelvanger 14x14cm
Lekker stevige kogelvanger. Op basis van de voorgaande reviews heb ik er een rond gebogen handvat bo ...
mei 3, 2020
Weihrauch HW35 4.5mm
Mooiste buks van hw
apr 25, 2020

Richtkijkers 

Subcategorieën

 • Hawke richtkijkers

  Hawke richtkijkers

  Hawke richtkijkers behoren tot de top van de richtkijkers onder sportschutters en jagers. Hawke is 15 jaar actief in de wereld van optiek en is in deze relatief korte periode uitgegroeid tot marktleider. Hawke levert kijkers voor verschillende toepassingen in verschillende kwaliteiten voor uw lucht wapens. Graag zetten we de verschillende soorten Hawke richtkijkers voor u op een rij. Natuurlijk vindt u deze in de webshop bij DB-Schietsport.nl

  Vantage richtkijkers

  Soms wordt eenvoud onderschat. De Hawke Vantage richtkijkers zijn kijkers zonder toeters en bellen, echter leveren deze richtkijkers uitstekende prestaties! Vantage richtkijkers kunnen tegen een flinke terugslag, ook van zwaardere veerbuksen. U kunt een richtkijker kopen `met paralla` of `zonder parallax`. Simpel uitgelegd is Parallax de scherpstelling op afstand. Koopt u een Hawke richtkijker zonder parallax, dan is de scherpstelling op een punt gefixeerd. Wilt u op veel verschillende afstanden schieten? Dan is scherpstelling op verschillende afstanden toch aan te bevelen - u kunt dan het beste een richtkijker nemen met Parallax (OA). Daarnaast heeft u natuurlijk ook nog de keuze of u de Hawke Vantage richtkijker met of zonder verlicht dradenkruis neemt. Een verlicht dradenkruis biedt voornamelijk voordeel als u buiten in de schemer schiet. Ook kan een verlicht dradenkruis uitkomst bieden voor mensen met slechter oogzicht; dankzij de verlichting kunt u sommige gevallen het kruis beter zien.

  Sidewinder richtkijkers

  De Hawke sidewinder geldt als het topmodel van Hawke voor de serieuze luchtbuks schutter. De Sidewinder heeft een 30mm buis en fully-coated lenzen. Deze coating op de lenzen zorgt ervoor dat u een zo hoog mogelijke lichttransmissie heeft. Normaal gesproken gaat er een paar procent licht verloren door elke lens. Wanneer de lenzen goed worden gecoat, wordt dit licht verlies beperkt. Deze sidewinder serie is voorzien van het Hawke halve mildot kruis, oftewel een zeer fijn en uitgebreid dradenkruis. De parallax afstelling is geplaatst aan de zijkant (sidefocus), dit maakt snelle en precieze afstelling van de parallax mogelijk.

  Airmax compact richtkijkers

  Hawke Airmax compact richtkijkers zijn zoals de naam al zegt zeer compact! Deze compacte en kraakheldere richtkijkers zijn al leverbaar vanaf een lengte onder de 30cm. Dit maakt deze serie zeer interessant voor Bullpup PCP geweren of voor elke andere luchtbuks waar een compacte richtkijker gewenst is. Ondanks de korte bouw heeft u toch scherp beeld op grotere afstanden. De maximale vergroting in deze range is 24x. De Hawke Airmax range heeft ook sidefocus voor de parallax afstelling.

  Montage van Hawke richtkijkers

  De keuze van de montage van de richtkijker is van twee zaken afhankelijk: de grootte van uw `objectief` en de diameter van de ´buis´.

  • Met het objectief wordt de grootste lens van uw richtkijker bedoeld. Over het algemeen neemt u een Medium montage hoogte bij kijkers met een objectief tot 44mm. Is het objectief groter dan 44mm, dus bijvoorbeeld 50mm of 56mm? Dan kiest u een High montage.
  • Betreft de buisdiameter zijn er twee mogelijkheden; 1 inch (25,4mm) of 30mm. Bent u bijvoorbeeld geïnteresseerd in de Hawke Vantage 3-9x40AO? Dit betreft een richtkijker met 1 inch buisdiameter en een objectief grootte van 40mm. Dan is de Hawke mounts 1’’ medium een goede montage.

  DB-Schietsport voor al uw vragen

  Twijfelt u na het lezen van dit artikel nog over welke Hawke richtkijker het beste geschikt is voor uw toepassing? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met onze schietsport specialisten. Wij delen graag onze ervaring met u per mail, telefoon of in de winkel. Wilt u meer informatie over technische begrippen betreffende richtkijkers? Kijk dan eens op onze algemene informatie pagina over richtkijkers, hier worden vele technische begrippen duidelijk uitgelegd. In de schietsport winkel kunt u natuurlijk ook verschillende modellen vergelijken en beoordelen op de kwaliteit. Hawke staat garant voor kwaliteit en haarscherp beeld, niet voor niets geeft Hawke 10 jaar garantie op al hun modellen!

per pagina
Toont 1 - 12 van de 67 items
Toont 1 - 12 van de 67 items
Richtkijkers

Richtkijkers voor de luchtbuks

Voor een luchtbuks schutter kan het soms heel moeilijk zijn om een richtkijker te kiezen die het beste bij de luchtbuks past. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij proberen op met een simpele uitleg e.e.a. te verduidelijken over richtkijkers.


Wat betekenen alle cijfers in de naam van een richtkijker? Heel makkelijk eigenlijk als je het weet. Neem bijvoorbeeld de meest verkochte kijker. De Hawke Vantage 3-9x40 AO Mildot. Wat wil dat allemaal zeggen?


Het 3-9 gedeelte in de benaming betreft de vergroting is de van de kijker. In dit geval kan de kijker van minimaal 3x tot maximaal 9x inzoomen op het doel oftewel het doel van 3x tot 9x groter maken. De zoom is traploos instelbaar.


Lens Diameter

De 40 is de diameter van de lens in mm. Je hoort vaak dat een grote lens meer licht doorlaat. Dit klopt helemaal maar de verschillen zijn heel erg klein tussen bijvoorbeeld een 40mm lens en een 50mm lens. De meeste recreatieve schutters zien zelfs geen verschil in lichtopbrengst tussen 40mm en 50mm en als je alleen overdag in goede lichtomstandigheden schiet zal je niet gauw profijt hebben van een kijker met een grotere lens.

Er zijn wel andere dingen die de lichtopbrengst bepalen van een kijker. De eerste is de diameter van de buis van de kijker. De meest richtkijkers hebben tegenwoordig een montagediameter van 25.4mm (1") Een kijker met een diameter van 30mm zal meer licht doorlaten dan een kijker met een montage diameter van 25.4mm. Verreweg het belangrijkste aspect van lichtopbrengst is dus niet de maat van de lens maar de kwaliteit van de lens. Je kunt dus stellen: hoe duurder de kijker, hoe duurder de lens, hoe meer lichtopbrengst. 80% van de schutters koopt een kijker onder de €100 en kijkers in deze prijsklasse voldoen prima voor verreweg de meeste toepassingen. Wil je meer lichtopbrengst in de schemer? Dan is een 50mm objectief absoluut aan te raden.


Parallax (AO of SF)

Een parallax verstelling op een kijker wordt meestal in de benaming aangegeven als AO of SF.

 • AO = Adjustable Objective
 • SF = Side focus.

De parallax zorgt ervoor dat als je scheef door de kijker heen kijkt, dat de draadkruis precies op doel blijft. Voorwaarde is dat de parallax (die instelbaar is) op de goede afstand is afgesteld. Omdat dit iets moeilijker begint te worden:

 • Als je een kijker zonder AO of SF in een bankschroef vastzet en je richt hem op een vast punt op bijvoorbeeld 25m en je beweegt je hoofd van links naar rechts, en van omhoog, omlaag, zie je dat het middelpunt van het kruis van de kijker iets beweegt ten opzichte van de punt waar de kijker op gericht is.
 • Als je dezelfde doet met een kijker die wel AO of SF heeft en de afstand goed is ingesteld. Blijft het middelpunt van de kruis exact op doel gericht ondanks het feit dat je je hoofd beweegt.

Meer over parallax. Als een kijker geen parallax heeft kan je met een grote vergroting het doel niet scherp zien op korte afstanden. Dus heb je een kijker zonder parallax en je zet de kijker op 9x vergroting zal je pas ongeveer bij 15m scherp beeld krijgen. Wil je op 8m schieten, dan zal de vergroting terug moeten naar 3 of 4. Heb je een parallax verstelling op de kijker, dan is het anders. Je kunt nu op de grootste vergroting zelfs op korte afstanden het doel scherp zien. De meeste parallax instellingen op kijkers zijn instelbaar vanaf 9m tot oneindig. Je kunt dus vanaf 9m scherp zien, zelfs als de kijker een enorme vergroting heeft van 25, 32 of 50x

Nog meer over parallax. Als je met de parallax kijker naar een doel kijkt en je draait de parallax verstelling, wordt het beeld scherper en minder scherp. Op het punt dat je het meest scherp beeld hebt, zou je de afstand tot het doel kunnen aflezen op de parallax verstelling. Helaas voor de meeste van ons werkt dit pas echt goed bij de (veel) duurdere kijkers.


Turrets.

Met de 2 zogenaamde turrets kun je de richtkijker afstellen. Wanneer je een nieuwe richtkijker op de buks monteert, zal je meestal een kleine afwijking hebben van links naar rechts, maar je schiet bijna altijd een flink stuk te laag. De turrets laten je de kijker afstellen zodat je de plaats raakt, waarop de kijker is gericht.

Op de goedkopere kijkers zijn de turrets voorzien van beschermkapjes die afgehaald moeten worden voordat je bij de echte verstelling kan komen. Er staat duidelijk op de turret naar welke kant je moet draaien. Als je de turret voor links/rechts draait in de richting van de pijl L, zal bij de volgende schot het kogeltje naar links zijn verplaatst. Als je de turret voor omhoog/omlaag draait in de richting van de pijl UP, zal bij de volgende schot het kogeltje omhoog zijn verplaatst. 

Wanneer je aan de turret draait, hoor je, en voel je een klikje. Als je op 10m schiet en de draait de turret 1 klikje, zal bij de volgende schot het kogeltje 0.7mm verplaatst op het doel afkomen. Doe dezelfde op 20m dan verplaatst het kogeltje 1.4mm. De verstelling is dus heel fijn en je moet zeker in het begin niet bang zijn om veel kliks te doen om de kijker af te stellen. Als wij een kijker afstellen, draaien we alvast voor de eerste schot, de hoogte turret een halve slag tot 3/4 slag richting UP.

 • Je kunt niet blijven draaien aan de turrets. Na een bepaalde tijd is de verstelling op, en je voelt wat weerstand als je draait. Draai beslist nu niet verder om beschadiging aan de kijker te voorkomen.
 • Als bijvoorbeeld, de Up turret in zijn uiterst stand staat, heb je geen links rechts verstelling meer. In het midden van de bereik heb je dus het meeste verstelling over in de andere richting.
 • Als de loop krom is. (naar boven als je de loop uit je hand laat glippen tijdens het spannen) is er niet genoeg verstelling om de kijker af te stellen. De loop moet weer rechtgemaakt worden.

Reticles (Draadkruizen)

Er zijn honderden types draadkruis beschikbaar voor kijkers, maar er zijn slechts 2 die 90% van de mensen kiezen. Deze twee types zijn de 30/30 en de Mildot. Wanner je door de kijker heenkijkt zie je een verticale lijn en een horizontale lijn. Dit kunnen dunne ijzerdraadjes zijn gespannen in een frame, en het kan ook lijntjes zijn die in het glass van de lens ge-etst zijn.

De linkse van de bovenste 2 afbeeldingen is de 30/30 reticle. Hij is zogenaamd omdat de middelste 30% dunnen lijnen zijn en de rest dikkere lijnen. De rechtse reticle is de Mildot. Het gaat veel te ver in dit stuk om uit legeen precies wat een mildot is maar het helpt je in ieder geval compenseren voor de kromme kogelbaan wanneer je op verschillende afstanden schiet


Oculair

De Oculair lens is de lens dat de werkelijk vergroting van het doel veroorzaakt. Als je door een kijker heen kijkt, moet de afstand van de kijker tot je oog ongeveer 8cm zijn. Dit afstand kan soms  varieeren tussen verschillende kijkers.

Als je de kijker te dichtbij je oog houdt, zie je een grijze rand aan de buitenkant van het beeld, dat vlug naar een kant beweegt als je beweegt ten opzichte van de kijker. Als je de kijker te ver weg houdt, zie je een stabiele zwarte schaduw aan de buitenrand. Als je de kijker op de goede afstand houdt, zie je een groot beeld dat even groot is als de hele lens. Het beeld kan scherper worden gemaakt als je draait aan de (verstelbare) Oculair. Dit is per persoon afhankelijk en moet dus per persoon ingesteld worden om het scherpst mogelijk beeld te krijgen.