De richtkijker montage is altijd van uiterst belang voor de precisie van uw luchtbuks. Vaak besteedt men veel tijd aan de luchtbuks en de richtkijker, maar niet aan de montage. De montage is een van de meest essentiële elementen voor de zuiverheid van uw buks. In dit artikel lichten wij een aantal aspecten toe met betrekking tot de richtkijker montage.

Bepaling van de richtkijker montage

Men kijkt in basis naar 3 factoren voor het kiezen van de juiste montage. Deze factoren zetten wij hieronder voor u uiteen.

1. Welke basis heeft uw luchtbuks?

Voor de luchtbuks zijn er 2 veel voorkomende montage vormen; Picantinny / Weaver & 11mm Dovetail. (zie afbeeldingen). Op deze platformen zijn praktisch alle luchtbuks montages gebaseerd.

2. Wat is de buisdiameter van uw richtkijker?

Hoofzakelijk wordt er gebruikt gemaakt van 1’’ (25,4mm) en 30mm buisdiameter bij richtkijkers. De diameter van de richtkijker is uiteraard belangrijk voor de diameter van de montage ringen.

3. Wat is de grootte van het richtkijker objectief?

De grootte van het objectief bepaalt de hoogte van uw montage. Over het algemeen wordt er bij een 32mm/40mm/42mm/44mm objectief gebruikt gemaakt van een medium montage. Bij een objectief van 50mm of groter gebruikt men vaak een hoge montage.
Let op! Heeft u een PCP buks met een hoog magazijn? Dan kan het zijn dat u een hogere montage nodig heeft, omdat het magazijn in de weg zit.

Praktijk voorbeeld

We delen graag een praktijk voorbeeld voor richtkijker montage.
U heeft een Weihrauch HW77K en wilt een Hawke Vantage 3-9x40AO richtkijker bevestigen. De HW77K heeft een 11mm dovetail basis, de buisdiameter van de Hawke vantage is 1’’ en het objectief bedraagt 40mm. U zou dan het beste kunnen kiezen voor de Hawke montage 22101 of de Sportsmatch TO4C.

Kwaliteit van de richtkijker montage

De kwaliteit van de richtkijker montage is uiteraard van uiterst belang. Wanneer de 2 montage delen niet 100% een goede pasvorm hebben heeft dit direct effect op uw resultaten. Na vele praktijk testen met de Sportsmatch en Hawke montages, heeft DB schietsport voor deze merken gekozen. U kunt er bij deze merken vanuit gaan dat u de juiste kwaliteit montage in huis heeft.

Monteren van de richtkijker

Bij het monteren van de richtkijker dient u er zeker van te zijn dat de richtkijker waterpas op uw geweer bevestigd is. Dit kunt u makkelijk controleren met een waterpasje van Hawke of Sportsmatch.  Ook de oogstand is van uiterst belang. Normaal gesproken is de ideale oogstand ongeveer 8 tot 9 cm. Bij de juiste oogstand voorkomt u dat een verkeerd schotbeeld krijgt. Vervolgens kunt u de richtkijker gaan afstellen,. Meer hierover kunt u in ons aparte artikel over een richtkijker luchtbuks afstellen lezen.