Wij krijgen in de winkel vaak de vraag: “Hoe onderhoud ik mijn luchtbuks?”. Uiteraard is dit afhankelijk van het type kolf dat u heeft en hoe vaak u schiet. Graag delen we in dit artikel meer informatie over het luchtbuks onderhoud.

Basis principes luchtbuks onderhoud

Er zijn een aantal basis principes waar u rekening mee dient te houden voor een lange levensduur van uw luchtbuks.

  • Basis regel 1: schiet nooit met een luchtbuks zonder kogeltje.
    Een luchtbuks kan op deze manier de kracht niet kwijt waardoor de buks beschadigd kan raken.
  • Basis regel 2: zet een buks nooit opgespannen weg.
    Dit kan uiteraard als resultaat hebben dat de veer ‘’moe’’ wordt en dat buks hierdoor kracht verliest. Een opgespannen buks kan ook tot onveilige situaties leiden, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Reiniging binnenzijde loop luchtbuks

Als u uw luchtbuks regelmatig schoonmaakt met een borstelsetje, hoeft u geen reinigingsmiddelen in uw loop te gebruiken. Van het borstelsetje gebruikt u voornamelijk de nylon borstel, deze verwijderd overtollige loodresten in de trekken en velden van uw loop. Niet alle loodafzetting hoeft verwijderd te worden. Sterker nog, een beetje lood zorgt juist voor een goede sturing van uw luchtbuks kogeltje. Zie ook onderstaande instructiefilmpje.

Hoe vaak dient u een borstelsetje te gebruiken?

Wij hanteren hier een vrij simpele stelregel voor: wanneer u een blikje luchtbuks kogeltjes heeft verschoten dan gebruikt u het borstelsetje. Op deze manier voorkomt u ernstige vervuiling.

Reiniging van de buitenzijde loop luchtbuks

Wij adviseren de alom bekende Ballistol olie voor bescherming van uw loop. De geblauwde stalen onderdelen van een luchtbuks kunnen gaan roesten bij contact met vocht of handzweet. Ballistol is alkalisch en neutraliseert zuren van bijvoorbeeld handzweet. Na gebruik van uw buks neemt u bijvoorbeeld een poetsdoek en hier spuit u ballistol op. Vervolgens wrijft u de stalen delen in met deze doek. Ballistol kan overigens ook als smeermiddel voor bewegende delen gebruikt worden.

Onderhoud houten kolf

Heeft u een geoliede houten kolf? Kan is het zeker raadzaam om deze te behandelen met Scherell kolfolie, deze kolfolie is in verschillende kleuren te verkrijgen.

Let op! Dit werkt dus enkel bij een geoliede kolf en niet bij een gelakte kolf.

Men dient de kolf eerst goed schoon te maken en te ontvetten, vervolgens kunt u deze olie het beste met de hand inwrijven op de kolf. Waarom dient u dit te doen met de hand? Door de warmte die zo wordt gecreëerd gaat de houtvezel van de kolf openstaan zodat de olie beter wordt opgenomen in het hout. Een goed geoliede kolf krijgt een diepere kleur en is uiteraard beter beschermd tegen vocht.

Bewaren Luchtbuks

Wanneer u een luchtbuks niet gebruikt kunt u deze het beste opbergen in een foudraal of een geweerkoffer en bewaren in een ruimte op kamer temperatuur. Een buks wordt zo beschermd tegen beschadigingen en tegen vocht. Vocht kan schade aanbrengen op rubbers en o-ringen waardoor de buks onbruikbaar wordt. Bovendien kunt u een geweerkoffer of foudraal ook van een slotje voorzien waardoor andere personen geen ongewenst gebruik van uw luchtbuks kunnen maken.

Bekijk onze luchtwapens!