Als u van plan bent een luchtbuks te kopen, wilt u natuurlijk ook graag weten wat de regelgeving is voor luchtbuksen. Zolang u aan een aantal voorwaarden voldoet is een luchtbuks legaal in Nederland. De regels hiervoor zijn opgenomen in de Wet Wapens en Munitie (WWM). Graag zetten we de eisen voor het kopen, in bezit hebben en gebruik van een luchtbuks voor u op een rij. Deze zijn mogelijk minder uitgebreid dan u vooraf had gedacht.

Luchtbuks legaal? Regelgeving

Graag delen we meer informatie over de luchtbuks wet- en regelgeving in Nederland.

Leeftijdsgrens

In principe mag iedereen vanaf de leeftijd van 18 jaar een luchtbuks kopen. Er zijn in Nederland geen regels verbonden aan de kracht of het kaliber van de luchtbuks. In principe kan iedereen vanaf 18 jaar dus elke luchtbuks legaal om te kopen. U moet hiervoor wel een geldig ID bewijs kunnen overleggen. Als u online een luchtbuks koopt, zult u een kopie van uw legitimatiebewijs moeten bijvoegen. Er geldt een registratieplicht voor luchtbuksen in het register van de handelaar.

Uiterlijk van de luchtbuks

Een luchtbuks mag geen gelijkenis vertonen met een bestaand vuurwapen. Vuurwapens zijn in Nederland verboden. En als een luchtwapen gebruik (kan) worden om mensen bang te maken, valt deze onder de categorie vuurwapens. Er moet dus altijd een onderscheid duidelijk zijn tussen een luchtbuks en een vuurwapen.

Waar luchtbuks legaal gebruiken

Een luchtbuks legaal gebruiken mag op een terrein dat voor publiek niet toegankelijk is. Dat wil zeggen bijvoorbeeld op een schietbaan of uw eigen terrein zoals in de tuin, op het land van een boer of op erven. Op openbare locaties of de openbare weg is het gebruik ten strengste verboden. U mag dus ook niet in bijvoorbeeld het bos gaan schieten.

Ondanks dat er geen regels zijn voor zichtbaarheid vanaf de openbare weg, is het aan te raden dat u niet zichtbaar bent. Zo voorkomt u dat mensen die niet weten wat u aan het doen bent, u als verdachte bij de politie melden. Natuurlijk kunt u ook uw buren laten weten dat u een luchtbuks heeft. Het is verder belangrijk dat u niemand overlast bezorgd dat u uw luchtbuks gaat gebruiken.

Waarop schieten?

Voor het schieten op doelen en schietkaarten op uw eigen terrein met uw luchtbuks zijn er vanuit het WWM geen beperkingen opgelegd. U mag de luchtbuks natuurlijk niet gebruiken om op doelen te schieten op publiek toegankelijk terrein. Ook is het absoluut verboden om op dieren en mensen te schieten.

Vervoer luchtbuks

Als u de luchtbuks vervoert, moet deze verpakt zijn op een manier dat hij niet voorhanden is voor onmiddellijk gebruik. U kunt hiervoor de luchtbuks ongeladen in een speciale koffer vervoeren. Op een plek die uit het zicht is, dus bijvoorbeeld in de kofferbak. Let erop dat de luchtbuks los zonder koffer vervoeren dus verboden is. Ook mag de luchtbuks niet geladen zijn tijdens het vervoer.

Gebruik van accessoires

Als u een accessoire zoals een geluidsdemper of een nachtkijker op uw luchtbuks wilt gebruiken, zijn hier geen regels voor. Wel is het zo dat u alleen een demper mag gebruiken die uitsluitend geschikt is voor een luchtbuks. Als deze namelijk ook geschikt is voor gebruik op een vuurwapen, mag u deze niet gebruiken. Soms wordt een luchtbuks vanuit de fabrikant direct geleverd met een demper.

We hopen dat u zo een duidelijker beeld heeft over de regelgeving om een luchtbuks legaal te gebruiken en in bezit te hebben. Heeft u vragen over de wetten rondom luchtbuksen? Of kunt u advies gebruiken over welk model u het beste kunt kiezen? Neem dan vooral contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag om een passende luchtbuks te adviseren.

Bekijk ons aanbod luchtbuksen