Gebruikt u een richtkijker bij uw luchtbuks? Men gebruikt over het algemeen een richtkijker wanneer men verder dan 10 meter wil schieten met een luchtbuks. Een luchtbuks richtkijker of richter zorgt ervoor dat u het doel dichterbij kunt halen, afhankelijk van de vergroting van de richtkijker. Een richtkijker met de omschrijving 3-9×40 heeft een minimale vergroting van 3x en een maximale vergroting van 9x. Alleen, hoe kunt u de richtkijker luchtbuks afstellen? We vertellen u graag alles over in dit artikel.

Montage richtkijker

richtkijker luchtbuks afstellen

Als eerste zorgt u ervoor dat de richtkijker goed gemonteerd is. Een veerbuks of gasrambuks kan een flinke terugstoot hebben. U dient ervoor te zorgen dat de montage goed vastzit en dat de stop-pin gebruikt wordt (zie afbeelding).

In de rail van een luchtbuks zit een gaatje. In dit gaatje valt de stop-pin. Dit zorgt ervoor dat de richtkijker niet naar achter kan schuiven door de klap van de veer. Vervolgens draait u de inbus of torx schroeven vast op de rail. Natuurlijk zorgt u er ook voor dat het kruis loodrecht op de loop staat. De richtkijker is nu gemonteerd.

Richtkijker luchtbuks afstellen

Als de richtkijker gemonteerd is, bent u zover dat buks kan worden ingeschoten, oftewel worden afgesteld. Hoe gaat dat, een richtkijker luchtbuks afstellen? Zorg er altijd voor dat er een veilige achtergrond is waar eventuele missers geen schade kunnen aanrichten. Een goede kogelvanger met daar achter een stevige houten plaat van minimaal 2,5 centimer is aan te bevelen. Zorg er verder voor dat er geen mensen of dieren in de buurt lopen.

Schieten op doel

Het is altijd belangrijk om het eerste schot duidelijk te zien. Want van hieruit kunt u verder gaan afstellen. U kunt bijvoorbeeld een groot stuk papier of karton nemen en hier zelf een doel op tekenen. De afstand die u in eerste instantie neemt, moet niet te groot zijn. Kies bijvoorbeeld 10 of 15 meter. U hoeft dan slechts minimale correcties uit te voeren. Vervolgens kan de richtkijker op grotere afstanden worden afgesteld, bijvoorbeeld 50 meter of 100 meter (afhankelijk van het type buks).

Gebruik schietsteun

Bij voorkeur legt u de luchtbuks in een schietsteun. De buks ligt dan praktisch stil waardoor deze zeer zuiver afgesteld kan worden. Het eerste schot kan genomen worden. Wanneer het eerste schot te laag zit en te ver naar rechts zoals op de afbeelding, kunt u de richtkijker afstellen met de ‘’turrets’’. Er zit bovenop de richtkijker een turret voor de verticale verstelling (vaak aangeduid met UP). En aan de zijkant een turret voor de horizontale verstelling, vaak aangeduid met een L voor links of een R voor rechts (zie afbeelding). Deze afstelling is zeer fijn. Wanneer u een aantal centimeter omhoog wilt, draait u bijvoorbeeld 10 ‘’klikjes’’ omhoog. Vervolgens plaatst u weer een schot en kunt zien waar het tweede schot terecht komt. Zo kunt u de richtkijker precies afstellen op de afstand die u wenst.

 

De baan van een luchtbukskogel

richtkijker luchtbuks afstellen kogelbaanStel u heeft een luchtbuks met richtkijker afgesteld op 32 meter. Dan zal het kogeltje precies op die 32 meter het doel raken. Wanneer u dan een schot plaatst op 20 meter, dan zal het kogeltje ongeveer 2cm hoger afkomen (zie afbeelding). Wanneer u een schot plaatst op 50 meter dan zal het kogeltje ongeveer 12cm lager afkomen. Deze waarden gelden voor de genoemde luchtbuks en kogeltjes. Dit kan uiteraard per situatie verschillend zijn, afhankelijk wat voor type buks u heeft en welk luchtbukskogeltje gebruikt wordt.

Tip! Het is niet aan te bevelen om de richtkijker buiten in te schieten als het hard waait. De wind kan de baan van uw bukskogeltje dusdanig beïnvloeden dat u buks heel anders afkomt op een windstille dag.

Vragen?

Heeft u nog vragen over de richtkijker luchtbuks afstellen? Neem dan contact op met onze specialisten. Zij kunnen u voorzien van vele praktische adviezen. Heeft u uw buks ingeschoten en bent u opzoek naar leuke targets? Neem dan eens rustig een kijkje bij onze doeltjes.