Als u een luchtbuks aanschaft zijn de mogelijkheden bijna oneindig om deze uit te breiden. U kunt allerlei accessoires en onderdelen toevoegen om u buks een “COSTUM” look te geven. In de onderstaande tekst delen we graag onze top 5 luchtbuks accessoires en de vele mogelijkheden die er zijn.

Top 5 luchtbuks accessoires

1. Geluiddemper

SAK Demper 6.35mm 1/2" UNFWe beginnen met de geluiddemper, deze zorgt ervoor dat het geluid of de knal van de buks minder hard wordt. Dit heeft het voordeel dat u zelf en de personen om u heen geen onprettig hard geluid ervaren of zelfs gehoorbeschadiging.

 • De (gas)veerbuks is in sommige gevallen te voorzien van een demper, maar helaas niet in alle gevallen. Ook zijn dit soort buksen te verkrijgen met een gedempte loop wat het geluid ook aanzienlijk terug dringt. Let wel goed op een ding, het schot wordt gedempt bij een (gas)veerbuks maar het mechanisch geluid wat de (gas)veer maakt de het verplaatsen van voor naar achteren zal altijd blijven bestaan ook met demper.
 • De Co2 buks of pistool is in veel gevallen voorzien van een demper maar er zijn ook modellen zonder. Co2 maakt een aardige klap. Er is zonder demper mee te schieten maar als het enigszins mogelijk is adviseren wij toch een demper. Let hierbij ook goed op een ding! Wanneer uw Co2 patroon leeg begint te raken, stop met schieten en vervang de patroon. Met te weinig Co2 kracht kan het kogeltje te langzaam uit de loop komen wat ervoor kan zorgen dat de demper aan de binnenkant beschadigd.
 • En als laatste de PCP (perslucht) buks: in alle gevallen is het aan te raden om te schieten met een demper. Een PCP luchtbuks maakt gebruik van een 200-250 bar aan druk wat zorgt voor een enorme knal. Veelal hebben PCP buksen een ½ UNF aansluiting waar een demper op kan worden gedraaid. Dempers zijn in vele merken, varianten en prijsklassen te verkrijgen.

2. Luchtbuks accessoires: Bipod

Swivel BipodEen bipod is een handig hulpmiddel als u heel stabiel wilt schieten. Een bipod zit bevestigd onder de luchtbuks en bestaat meestal uit twee uitklapbare pootjes. Hier kunt u de luchtbuks op laten steunen (rusten) waardoor u tot een beter en zuiverder schot kunt komen. Bipod`s hebben verschillende aansluitmogelijkheden. Het kan zijn dat u een weaver / picantinny rail heeft onder de luchtbuks waar u deze op kunt aansluiten. Of u heeft een swivel knop waar u de bipod doorheen kan doen en kunt aandraaien. U kunt de bipod`s inklappen na gebruik en langs de luchtbuks afbuigen, dit zorgt ervoor dat de luchtbuks weer in het foudraal of de koffer past waarin u hem wilt vervoeren. Ook voor bipod`s geldt dat deze zijn te verkrijgen in allerlei merken, varianten en prijsklassen.

3. Richtkijker: een handig luchtbuks accessoire

Richtkijkers koopt u bij DB-Schietsport.nlAls derde gaan we het hebben over de richtkijkers die op de diverse buksen geplaatst kunnen worden. Richtkijkers zijn er in alle soorten en maten. U moet zichzelf een hele belangrijke vraag stellen: Hoe ver wil ik schieten met de luchtbuks en goed beeld hebben? Dit is belangrijk bij de keuze van een passende richtkijker voor uw luchtbuks.

We gaan de richtkijker van voor naar achteren stap voor stap voor u uitleggen.

 • We beginnen met het oculair, dit is het gedeelte waar u met uw oog doorheen kijkt. De betere modellen hebben en oculair verstelling waarmee u het beeld scherper kunt maken, oftewel u kunt kijker afstellen op uw oog.
 • Na het oculair komt de zoomring. Dit is de ring waarmee u het beeld in en uit kunt zoomen. Bijvoorbeeld: een 3-9×40 richtkijker heeft een beginvergroting van 3 en een maximale vergroting van 9x. Maar u kunt ook voor andere vergrotingen kiezen zoals 5x, 12x of zelfs 24x.
 • Na de zoomring komen er twee stelschroeven. Met de ene kunt u het schot corrigeren naar boven en naar beneden. Deze schroef zit bovenop de richtkijker. De schroef die aan de rechter zijkant zit is ervoor om het schot naar links of naar rechts te corrigeren.
 • Na deze stelschroeven zijn wij aan het eind van de richtkijker gekomen, hier bevindt zich vaak de parallax afstelling en de objectief lens. De objectief lens zorgt voor de lichtinval en de helderheid van het beeld. Hoe groter de diameter van het objectief, des te meer lichtinval wat zorgt voor een helderder beeld. De wat betere modellen hebben een parallax verstelling die ervoor zorgt dat u op diverse afstanden zowel kortbij als ver weg haarscherp beeld kunt krijgen. Dit staat aangegeven met de afkorting AO (Adjustable objective). Kort gezegd kan het volgende met een 4-12×50 AO richtkijker:
  • Beginvergroting 4x
  • Maximale vergroting 12x
  • Objectief grootte 50mm
  • AO, het objectief is te verstellen

4. Onderhoudsolie

Ballistol Spray 50mlOnderhoudsolie zoals Ballistol zorgt ervoor dat u uw buks in goede conditie blijft. Wanneer u na gebruik de buks behandeld met ballistol olie zorgt dit ervoor dat de buks niet gaat roesten en dat bewegende onderdelen gesmeerd blijven. Wanneer u de buks in optimale conditie wilt behouden dan behandeld u de buks na elk gebruik met olie. U kunt de buks ook altijd het beste wegleggen in een ruimte die op kamertemperatuur blijft.

5. Foudraal / koffer: een onmisbare accessoire voor uw luchtbuks

Koffers & FoudralenAls laatste item gaan we het hebben over foudralen en koffers. Dit accessoire is altijd aan te raden bij de aankoop van een luchtbuks. Het is bij de Nederlandse wet verplicht om een luchtbuks te vervoeren in een foudraal of koffer. Doet u dit niet dan bent u strafbaar omdat de luchtbuks voorhanden is. Dit wil zeggen dat de luchtbuks niet is af-opgesloten waardoor u de buks meteen kunt pakken. Foudralen en koffers zijn niet duur en in diverse uitvoeringen te krijgen. Zo zijn er foudralen met draagriemen en met zijvakjes, wat makkelijk is om kogeltjes of schietkaarten in te doen. Koffers zijn er in het kunststof of metaal in diverse groottes. Kijk goed bij de aanschaf of een koffer groot genoeg is om de luchtbuks in op te bergen. Kijk naar de lengte maar ook zeker naar de hoogte. Wanneer er een richtkijker is gemonteerd op de buks wordt deze hoger wat ervoor zou kunnen zorgen dat de rits van het foudraal niet meer dicht gaat.

Advies door specialisten

Er zijn nog veel meer luchtbuks accessoires voor luchtbuksen mogelijk. In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment met alles wat u nodig heeft voor uw luchtbuks. Heeft u vragen over de accessoires? Wilt u bijvoorbeeld met een specialist nagaan of een bepaalde luchtbuks accessoire past op uw model luchtbuks? Neemt u vooral contact met ons op. Wij helpen u graag verder!