Een luchtbuks is een geweer waarbij projectielen (meestal pellets of BB’s) worden afgevuurd door middel van gecomprimeerde lucht of andere gassen. Ze variëren in type en kracht, van lichte modellen die geschikt zijn voor recreatief schieten tot krachtige buksen die zwaardere kogels kunnen afvuren. En waar een luchtbuks legaal is in Nederland, is het een andere vraag wat u met een luchtbuks mag schieten. Wij horen regelmatig de vraag: “Mag een luchtbuks voor jacht gebruikt worden?”. In dit artikel gaan we hier graag nader op in.

Mag een luchtbuks voor de jacht gebruikt worden?

We kunnen hier gelijk een duidelijk antwoord op geven: Nee. In Nederland mag u niet jagen met een PCP buks. Er mag enkel op eigen grond en op de schietbaan op niet-levende doelen worden geschoten met een luchtbuks. Jagen op dieren is dus niet toegestaan in Nederland.

Het is logisch als u zich vervolgens afvraagt of er uitzonderingen zijn waarbij er wel op levende dieren geschoten mag worden. Laten we daar eens nader naar kijken.

Luchtbuks voor de jacht op ratten gebruiken

Het is in Nederland in bepaalde gevallen toegestaan om op levende ratten te jagen. Dit mag echter alleen een gecertificeerd persoon doen die over de benodigde papieren beschikt. Meer over het schieten op ratten vindt u ook op ons blog.

Terwijl de jacht met een luchtbuks in Nederland niet legaal is, is het gebruik van een luchtbuks voor sport- en doelschieten een populaire en legitieme activiteit.

Recreatief schieten en de juiste keuze luchtbuks

Bij het kiezen van de juiste luchtbuks voor recreatief schieten komt het aan op persoonlijke voorkeur, het doel van het schieten en de regelgeving omtrent het bezit en gebruik van luchtbuksen. Het van belang om een model te kiezen dat past bij uw behoeften en volledig voldoet aan de Nederlandse wetgeving. Bijkomend voordeel: een luchtbuks voor recreatieve doeleinden is er een die betrouwbaar, nauwkeurig en veilig is in gebruik.

Schoten lossen op grote afstanden

Voor iemand die op zoek is naar een geschikte luchtbuks voor recreatieve doeleinden, zijn er verschillende aspecten om te overwegen. Het type – zoals veer-, gasram- of PCP (Pre-Charged Pneumatic) luchtbuksen – zal afhangen van de persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik. Daarnaast is het van belang om de regelgeving omtrent het bezit en gebruik van luchtbuksen in Nederland te kennen en na te leven. Op onze website vindt u hier allerlei artikelen over waarin we ingaan op onder meer waar u mag schieten en hoe u een luchtbuks moet vervoeren.

Controle en nauwkeurigheid

De juiste luchtbuks moet ook ergonomisch en goed gebalanceerd zijn. Dit zorgt voor betere controle en nauwkeurigheid, wat essentieel is voor jachttoepassingen. Daarnaast is het type vizier dat op de luchtbuks is gemonteerd ook belangrijk. Een kwalitatief hoogwaardig vizier kan de nauwkeurigheid van de schutter aanzienlijk verbeteren.

Bij het overwegen welke luchtbuks te kiezen, is het ook aan te raden om rekening te houden met de onderhoudsbehoeften. Een luchtbuks die gemakkelijk te onderhouden is, zal op de lange termijn betrouwbaarder en effectiever zijn. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de luchtbuks in optimale conditie blijft en dit verhoogt de levensduur.

Producten die bij de schietsport horen: munitie, schietdoelen en meer

Als u recreatief gaat schieten is het belangrijk om ook de producten die u naast uw luchtbuks nodig heeft bij de hand te bestellen. Aangezien u niet mag jagen met uw luchtbuks of op levende doelen mag schieten, is het belangrijk om dus andere doelen bij de hand te hebben, zoals schietkaarten. Ook kogeltjes, mogelijk een kogelvanger en onderhoudsmateriaal zijn aan te raden. Natuurlijk vindt u al deze producten, en meer, in onze webshop!

Als u vragen of zaken rondom jagen met een luchtbuks niet geheel duidelijk zijn, neemt u dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Bekijk direct onze collectie luchtbuksen!