De eerste buksen die werden vervaardigd waren uitgerust met een veer. Deze veer werd gespannen en na het overhalen van de trekker schoot de veer naar voren waardoor het kogeltje werd afgevuurd. Super eenvoudige en degelijke techniek die meer dan 150 jaar al wordt gebruikt. Totdat de gasram buks zijn intrede deed.

Voordelen gasram luchtbuks

De gasramveer is eigenlijk de 2.0 versie van de gewone veer zoals men deze kent. Deze nieuwe uitvinding zorgt voor enkele voordelen t.o.v. een gewone veerbuks.

  • Het eerste voordeel wat u heeft, is dat een gasram veel minder trilt en terugslag heeft tijdens het afvuren. Dit zorgt voor een zuiverder schot en is vriendelijker voor uw schouder.
  • Het tweede voordeel is dat de gasram langer zijn kracht behoud. Waarbij en gewone veer over de jaren heen zijn kracht gedeeltelijk verliest, blijft de gasram hetzelfde vermogen houden. Een gasram buks is iets duurder zijn dan buksen met een traditionele veer. Dit komt doordat de gasveer duurder is om te vervaardigen en een gewone veer.

Beste gasram luchtbuks merken

Diverse merken hebben deze nieuwe gasram opgenomen in hun productie proces en leveren diverse modellen luchtbuks met deze nieuw gasram veer. Ieder merk heeft hiervoor een andere benaming waarmee ze hetzelfde bedoelen. Hieronder een korte benaming van de diverse merken:

  • Gamo: IGT – Inert Gas Technology
  • Hatsan: Vortex
  • Umarex: TNT – Turbo Nitrogen Piston Technology
  • Gamo: IGT – Inert Gas Technology

Beste gasram luchtbuks van Gamo

We beginnen met het Spaanse merk Gamo, zij zijn koploper als het gaat om het gebruik van de gasveer (IGT). Zij hebben een twintigtal modellen die zijn uitgerust met deze gasveer. Enkele van deze modellen zijn ook nog te verkrijgen met een traditionele veer. Gamo heeft al heel vroeg ingezien dat deze gasveer de toekomst zou worden en heeft hier slim op ingespeeld. Door diverse buksen te maken met allemaal net even een andere twist. Hierdoor is er voor ieders smaak en/of wensen wel een buks.

Wij zullen de twee populairste voor u uitlichten. Dit is de Gamo HPA Mi en de Gamo G-Magnum 1250 Whisper.

Gamo HPA Mi IGT 4,5mm en 5,5mm

De Gamo HPA Mi IGT is uitgerust met de nieuwe gasramveer. Deze levert zowel in 4,5mm als 5,5mm 24 joule aan kracht. In Spanje zit een limiet aan de kracht die een buks mag hebben voor een particulier, dit is 24 joule. Deze gasrambuks is uitgerust met een bipod (twee pootjes), hier kan de buks op staan wanneer u schiet. Dit geeft ongekende stabiliteit. De kolf van de Gamo HPA is verstelbaar van hoog naar laag, hierdoor kan jong en oud met deze buks schieten. En met zijn gedempte loop is het geluid dat deze buks maakt minimaal. Let wel: Je kan het schot van een buks dempen, maar het geluid van de (gas)veer blijft. Doordat deze buks 24 joule heeft is deze prima te spannen. Deze HPA Mi is ook uitgerust met een 3-9×40 richtkijker van Gamo. U kunt met de buks keep/korrel schieten, wat wil zeggen zonder vizier. Maar u kunt het vizier er ook opzetten en afstellen. Dit zorgt ervoor dat u de schoten op een wat verdere afstand prima aan kan. Een meter of 35 is hiermee geen enkel probleem.

Gamo G-Magnum 1250 Whisper

De Gamo G-Magnum 1250 Whisper is eveneens uitgerust met de nieuwe gasramveer. Maar een stuk krachtiger dan zijn kleine broertje de HPA Mi. Deze gasveerbuks heeft een kracht van 45 joule in 5,5mm. Dit maakt hem tot een van de meest krachtige gasveer buksen die op dit moment in 5,5mm op de markt te verkrijgen zijn. Doordat deze gasveer zo krachtig is is deze vrij lastig op te spannen. Voordat u deze buks wilt aanschaffen adviseren wij om een keer in de winkel langs te komen om dit uit te proberen. Veel mensen krijgen dit niet voor elkaar en gaan uiteindelijk met een HPA Mi de deur uit. De G-Magnum is voorzien van een duimgat kolf wat de grip bevorderd. Aan het einde van de loop bevind zicht een demper wat het geluid reduceert en ervoor zorgt dat u meer grip heeft tijdens het spannen van de buks. Ook deze Gamo G-magnum wordt geleverd met een Gamo 3-9×40 richtkijker en kan zowel met als zonder richtkijker schieten.

Hatsan: Vortex voor de beste gasram luchtbuks

Het Turkse merk Hatsan heeft de gasram techniek ook opgenomen in hun productielijn. Zij noemen dit de “Vortex” techniek. Het komt op exact hetzelfde neer als de eerder genoemde IGT technologie van Gamo. Ook Hatsan heeft diverse modellen die worden gemaakt met een gasveer of met een traditionele veer. Zij zijn niet zo groot met de Vortex modellen zoals Gamo. Dit heeft ermee te maken dat Hatsan graag goedkope en hard schietende buksen wil maken. Om de kosten te drukken vervaardigen zij deze goedkopere buksen met een traditionele veer. Een Hatsan buks begint qua prijs al iets boven de 100,- euro. Wilt u een model met een Vortex veer, dan begint de prijs boven de 250,- euro.

De modellen met gasveer zijn de Hatsan 130 en 135. Deze modellen zijn met gasveer en verkrijgbaar in de kalibers 5,5mm en 6,35mm. Deze modellen hebben een verstelbaar wangstuk en een dubbele rail. Die dubbele rail houdt in dat u er een richtkijker op kunt bevestigen met een 11mm (dovetail) montage of met een 22mm (weaver) montage.

Umarex beste gasram buks met Turbo Nitrogen Piston Technology

Umarex is onderdeel van het veel grotere concern Walther. Zij gebruiken de gasveer techniek ook en noemen dit TNT. Verschillende modellen zijn uitgerust met deze gasveer maar de Synergis is het absolute topmodel! De Umarex Synergis is een onder spanner uitgerust met een gasveer, dit zie je bijna nergens. Deze onder spanner is te verkrijgen in 4,5mm en 5,5mm en mateloos populair. De 5,5mm heeft een indrukwekkende kracht van 38 joule. De Synergis werkt op een magazijn waardoor u de hevel alleen maar hoeft te spannen en weer kunt schieten. Standaard worden er twee magazijntjes meegeleverd even als een 3-9×40 richtkijker met montageringen. Let wel: in deze magazijntjes kunt u alleen platkopjes verschieten. Kogeltjes met een ronde kop of puntje gaan hier niet in.

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is de gasramveer een betrouwbare en solide techniek die de komende jaren nog groter gaat worden. Met de standaard veer is zeker niks mis, maar een gasram heeft gewoon meerdere voordelen die zeker tot uiting komen wanneer u hiermee gaat schieten.