Een veelgestelde vraag die wij horen is: “Waar mag ik schieten met een luchtbuks?”. Het antwoord hierop zullen wij uitgebreid aan u uitleggen.
Luchtbuks schieten: waar & onder welke omstandigheden?
Als u in het bezit bent van een luchtbuks is er natuurlijk niks mooiers dan hiermee te gaan schieten. Dit kan op diverse locaties, we beginnen met de eerste, namelijk thuis.
> Thuis met een buks schieten
Thuis mag u met een luchtbuks schieten, zowel binnen als buitenshuis. Het is natuurlijk vanzelf sprekend dat binnen schieten alleen kan als u een goede kogelvanger heeft, een veilige schietbaan en een niet te krachtige luchtbuks. Veel van onze klanten schieten binnen, dit kan komen doordat zij geen gebruik kunnen maken van een tuin omdat deze er niet is. Of omdat het simpelweg te koud is om buiten te schieten en hierdoor genoodzaakt zijn om binnen hun hobby uit te oefenen.
Binnen schieten
Zoals eerder gezegd moet u wel op een aantal punten letten.
- Goede kogelvanger – deze zorgt ervoor dat het kogeltjes wordt opgevangen nadat deze door het kaartje heen is gegaan.
- Veilige schietbaan – zorg ervoor dat niemand voor u langs kan lopen als u aan het schieten bent. Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden.
- Niet te krachtige buks – u zult begrijpen dat wanneer u met een zeer krachtige buks binnen schieten de kogel kan afketsen. Dit komt omdat u binnen vaker op een kortere afstand schiet dan buiten waardoor de kogel met een hoger snelheid het doel raakt. Met een minder krachtige luchtbuks is kan op ricochet (afketsen van het kogeltje) veel minder groot.
Buiten schieten
Een andere mogelijkheid is thuis schieten, maar dan buitenshuis. Dit is de locatie waar de meeste mensen en vooral de recreatieve schutters hun kogeltjes verschieten. Ook hier moet u op een aantal dingen letten zoals de kogelvanger, dieren en de buren om u heen.
Hierbij de uitleg:
- Kogelvanger – Ook buiten dient u gebruik te maken van een kogelvanger die het kogeltje kan opvangen. Dit kan een metalen kogelvanger zijn maar het gebruik van een grote boomstam of iets dergelijks is ook toegestaan. De kogelvanger moet ervoor zorgen dat het kogeltje de tuin niet kan verlaten. Bent u handig? U mag zelf ook iets in elkaar knutselen wat ervoor zorgt dat er veilig in de tuin kan worden geschoten.
- Rondlopende dieren – Dieren zijn er overal in de tuin, dit kunnen de huisdieren zijn zoals een hond of kat. Maar ook wilde dieren zoals een duif of kraai. Het is vanzelf sprekend dat u veilig schiet wanneer er huisdieren in de tuin lopen. Nog beter is om deze binnen te houden zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Voor de (wilde) dieren geldt het volgende: Het is bij wet verboden om met een luchtbuks op een dier te schieten, ook in uw eigen tuin of op uw eigen grond! Dit is een strafbaar feit.
- Buren – Over de buren gesproken, ook hier dient rekening mee te worden gehouden. Voor sommige mensen kan het herhaaldelijk knallen van een luchtbuks tot grote irritatie leiden. Heb het er met uw buren over dat u af en toe schiet in de tuin, of informeer ze wanneer u dit gaat doen. Dit kan een hoop problemen voorkomen. Het gebruik van een demper scheelt ook zeer aanzienlijk in geluid reductie.
> Schieten in Nederland op de schietclub (schietbaan)
U kunt natuurlijk ook schieten met uw luchtbuks op de schietbaan of schietvereniging. Net zoals thuis zijn er hier ook enkele dingen waar u aan moet denken. Deze zullen wij ook aan u uitleggen en een voor een bespreken.
Mag ik op de schietbaan schieten met mijn luchtbuks?
Dit is de eerste vraag die u uzelf moet stellen. Het antwoord hierop is simpel te verkrijgen. Neem contact op met de baan en vraag de volgende dingen:
- Moet ik lid zijn om te mogen komen schieten?
Bel eerst van tevoren naar de baan of u lid moet zijn of dat u als recreant gewoon welkom bent. Dit zal tegen een kleine vergoeding van de baanhuur in de meeste gevallen wel mogelijk zijn zonder meteen lid te hoeven worden. - Hoe oud moet ik zijn om op de baan te mogen schieten?
Vraag naar de leeftijd die word gehanteerd, dit is bijna in alle gevallen 18 jaar of ouder. Bent u jonger dan 18? Meestal mag u dan ook komen schieten maar zult u wel begeleiding krijgen van iemand die ouder dan 18 jaar is. - Met welk type buks mag ik schieten?
Welk type buks mag u op de baan gebruiken? Op het gebied van luchtbuksen zijn er de knikbuksen met een (gas)veer. Co2 buksen en PCP (perslucht) buksen. Vraag goed waarmee het is toegestaan om te mogen schieten. Dit kan per vereniging verschillen. - Op welke afstanden kan ik schieten?
U zult begrijpen dat niet iedere buks in staat is om 100 meter te schieten. Dan is het fijn dat er een mogelijkheid is om op 50 meter, 25 meter of op 12 meter te kunnen schieten. Informeer naar de mogelijkheden. - Welke regels gelden er op de baan?
En als laatste vraag goed naar de regels die op de baan gelden bijv: Houdt de buks in het foudraal totdat u bij de schietplek bent. Het gebruik van een kamervlag kan ook verplicht zijn, deze kamervlag geeft aan dat de buks niet is geladen. Of dat u plek moet maken voor leden als deze ook naar de baan komen. Laat u goed informeren, zo komt u niet voor verrassingen te staan.
> Schieten voor schade bestrijding
Er is nog een derde plek waar geschoten mag worden maar daar zitten wel meerdere regels aan vast. In het kader van schadebestrijding mag er door mensen met de juiste papieren geschoten worden op ratten. Zij mogen dit bij andere mensen op het terrein doen. Zoals eerder gezegd is dit aan veel regels onder heven en mag dit niet zomaar gedaan worden. Wij hebben hier een uitgebreid stuk over geschreven: Ratten schieten met een luchtbuks.
Met de bovenstaande tekst hopen wij u een beetje wegwijs te hebben gemaakt over waar u nu wel en niet mag schieten met een luchtbuks. Heeft u nog vragen? Mail of bel ons en wij zullen uw vragen beantwoorden.